Köztük lenne a munkahelye?

Elsőre sokaknak meglepő lehet, de a munkahely tökéletes terepe az egészségfejlesztésnek, amennyiben a munkáltató biztosítja a megfelelő feltételeket. Ahogy azt egy 9 európai ország (köztük Magyarország) 259 szervezetének bevonásával készült kutatás, és egy ettől független olasz vizsgálat is bizonyítja, egy megfelelően felszerelt munkahely: 

  • alkalmas különböző prevenciós programok megrendezésére, 
  • az üzemorvos által biztosítottak a szűrővizsgálatok, 
  • a kantinban vagy a konyhán anélkül fogyaszthatóak egészséges ételek, hogy azoknak az elkészítésével, az alapanyagok beszerzésével bajlódni kellene, 
  • az ide rendszeresített sporteszközök pedig lehetővé teszik a mindennapos intenzív mozgást.

A 259 szervezettel készült kutatás emellett kiemeli a kollégák, illetve a munkáltatók hozzáállásának, támogatásának fontosságát is. 

Egy néhány évvel korábban hazánkban készült vizsgálat ezen kívül elemzi a különböző munkahelyi egészségnapokban rejlő lehetőségeket, melyek között egészségfejlesztő, edukációs és különböző sportprogramok is találhatók, például: 

  • egészségi állapot felmérése, táplálkozási tanácsadás, aktivitásra motiválás, külső előadó meghívása, előadások, házon belüli oktatás stresszkezelő technikákról, egészséghez kapcsolódó prospektusok, szórólapok, információk biztosítása; 
  • csoportos délutáni torna (gimnasztika, jóga) a munkahelyen, sportnapok, házi kupák, csapatversenyek szervezése. 

Ezek várható hatásait egyéni és szervezeti szinten is ismerteti. 

Egyéni szinten elérhető eredmények: 

  • stressz, munkahelyi balesetek, megbetegedések csökkenése,  
  • jobb munkakapcsolatok kialakítása, kreativitás fokozódása, munkavégzés, reakcióképesség éberség, munkalégkör javulása, munkával való elégedettség növekedése 

Szervezeti szinten elérhető eredmények: 

  • betegállomány miatti hiányzás, fluktuáció, költségek, munkahelyi baleseti kvóta csökkenése, 
  • jobb vállalati imázs, jobb munkaerővonzó képesség, magasabb produktivitás. 

Mindez alátámasztja, hogy amennyiben a munkáltató megteremti az ehhez szükséges feltételeket, a munkahely kiemelten alkalmas lehet a dolgozók egészségének megóvására, ezzel pedig nem csak a munkáltatót segíti hosszú távon, hanem a vállalatot is. 

Keresztes Kamilla terepgyakorlatos hallgató 

 

Források: 

  • Szolnoki, B., & Berényi, L. (2016). A munkahelyi egészségfejlesztés szükségessége és lehetőségei. Gradus, 3(1), 495-500. 
  • Rapisarda, V., Cannizzaro, E., Barchitta, M., Vitale, E., Cinà, D., Minciullo, F., ... & Ledda, C. (2021). A combined multidisciplinary intervention for health promotion in the workplace: A pilot study. Journal of Clinical Medicine, 10(7). https://www.mdpi.com/2077-0383/10/7/1512. 
  • Van der Put, A. C., & van der Lippe, T. (2020). Work environment and worksite health promotion in nine European countries. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 62(4), 272-278. 

Fotó: Victoria Antipova