Ezért egy munkahelyen is elsődleges fontosságú a megfelelő kapcsolatok kialakításának elősegítése, javítása, személyesebbé tétele, hiszen ezzel támogatható a munkavállalók jólléte. Az összetartás, a valahova tartozás érzése nagymértékben csökkentheti a ki nem iktatható stresszfaktorok káros hatásait. 

Mi a jóllét? 

A pozitív pszichológia atyja, Martin Seligman alkotta meg az egyik legismertebb jólléttel kapcsolatos modellt, ami a PERMA nevet viseli.

A PERMA modell összetevői: 

 1. Pozitív érzelmek
 2. Elmélyülés/elköteleződés
 3. Jó kapcsolatok
 4. Értelem
 5. Sikerérzet

Seligman szerint ezek az összetevők mind hozzájárulnak az egyéni jólléthez, de egymástól függetlenül is mérhetők és meghatározhatók. Akkor beszélhetünk optimális jóllétről, ha a modell elemeinek, tehát a jóllét egyes összetevőinek mindegyike magas szintű. Tekinthetünk erre a modellre általánosságban, de vonatkoztathatjuk a munkahelyi jóllétvizsgálatokra is.  

Hogyan hatnak a (jó) munkahelyi kapcsolatok a jóllétünkre? 

 1. A valóban minőségi kapcsolatok pozitívan hatnak ránk. Erősítik önértékelésünket, alapvető hatással vannak egészségünkre, boldogságunkra, életminőségünkre. 
 2. A munkahelyen minőségi kapcsolatokkal rendelkező egyének alacsonyabb stressz-szintről számolnak be. 
 3. Erősítik a munkahely iránti lojalitásunkat. A szociális háló erős szervezeti kultúrát eredményez, a kohézió pedig elősegíti a dolgozók együttműködését, a csapatmunkát és a kreativitást.  A kreativitás felszabadulása pedig egyértelműen jobb közérzettel, nagyobb terhelhetőséggel, jobb teljesítménnyel fog járni – miközben a munkavállaló nem kifacsarja magát, hanem közben nagyobb elégedettséget, kisebb stresszt él meg. 

Mi segítheti a jó munkahelyi kapcsolatok alakulását?

 • Rendezvények, csapatépítők
 • Közösségi terek a mindennapi találkozásokhoz, közös étkezéshez
 • Közös kihívások
 • Felmerülő konfliktusok kezelése – ha nem megy helyben, akkor szakember bevonásával (jó módszer lehet erre például a szociodráma) 

 

Írta: Kőbányai Éva

 

Photo by Cherrydeck on Unsplash

Felhasznált irodalom

 • Burkus, D. (2017): Work Friends Make Us More Productive (Except When They Stress Us Out), https://hbr.org/2017/05/work-friends-make-us-more-productive-except-when-they-stress-us-out
 • Farkas Nóra (2018. december 05.) 3 mód ahogyan a kollégák társas kapcsolatai kihatnak a munkahelyi jóllétre https://hrpwr.hu/cikk/3-mod-ahogyan-a-kollegak-tarsas-kapcsolatai-kihatnak-a-munkahelyi-jolletre
 • Dr. Szabó Ágnes (2021. január 13.) A jó (munkahelyi) kapcsolatok ereje; https://www.longevity-project.org/post/a-jo-munkahelyi-kapcsolatok-ereje 
 • Holecz Anita, Molnár Szandra (2014).Pedagógusok pozitív pszichológiai tükörben: a jóllétet erősítő tényezők jellemzői a pályán. Iskolakultúra 24. Évf. 10. Szám