email: toth.zsofia@nyugizona.hu
tel.: +36205204320

Tóth Zsófia vagyok, tanácsadó szakpszichológus, mediátor, autogén tréning gyakorlatvezető, képzésben lévő pár- és családterapeuta. 2018-ban szereztem meg pszichológus diplomámat az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán, tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon. 

Amikor egy általános iskola iskolapszichológusaként kezdtem el dolgozni, úgy éreztem, hogy kézzelfogható, gyakorlatias módszerre van szükségem, amivel a leterhelt gyermekeknek segíteni tudok. Így találtam rá a Sulinyugi programra, ami azóta a szívügyem lett. Hiszem, hogy az iskola összes szereplője (gyermekek, tanárok és szülők) számára kiemelten fontos, hogy halljanak a stressz napos oldaláról is, és megtanulják, hogyan állíthatják a stresszt a testi és lelki egészségük szolgálatába.

A Nyugizóna csapat munkájában Sulinyugi gyerektrénerként veszek részt, az önkéntesek koordinálását és mentorálását végzem, valamint pszichoedukációs képzések előkészítésével, szervezésével és koordinációjával foglalkozom. Egyéni konzultációkat elsősorban stresszkezelés, kiégés-megelőzés, illetve élethelyzetből fakadó krízisek kapcsán vállalok. Kamaszok és fiatal felnőttek tanulási, pályaválasztási és életvezetési (pl. párkapcsolati) nehézségekkel, szülők pedig gyermeknevelési kérdések esetén is fordulhatnak hozzám.

Pszichológusként meggyőződésem, hogy a változás és a változtatás lehetősége mindannyiunkban benne rejlik. A hozzám forduló klienseket abban támogatom, hogy ezt a lehetőséget felismerjék, és együtt „kulcsot”, azaz motivációt, célokat és eszközöket találjunk a változáshoz. A nehézségek megoldásához vezető úton elfogadó, biztonságos és nyugodt légkör megteremtésével igyekszem a klienseim mellett lenni. Munkámat tanácsadói keretben, rendszeres szupervízió mellett végzem. Segítői tevékenységemet a személyközpontú, humanisztikus pszichológia, az egzisztenciális irányzat (Yalom) és a családterápiás rendszerszemlélet gondolkodásmódja hatja át. Óraadóként tanítok a Pázmány Péter Katolikus Egyetem biblioterápiás (irodalomterápiás) szakirányú továbbképzésében. 

Pszichológusi pályám során az első években az életvezetési tanácsadás és a telefonos kríziskezelés területén tettem szert szakmai tapasztalatokra. Korábban jogászként tevékenykedtem: sokáig bűncselekmények áldozatainak segítésével foglalkoztam, majd nemzetközi-, család- és gyermekjogi területeken dolgoztam. Ekkor szereztem mediátori (közvetítői) képesítést, és bekerültem a közvetítői névjegyzékbe. Mediációs tevékenységet elsősorban válási és családi mediációs ügyekben látok el. 

A munka mellett mindig fontosnak tartottam a folyamatos szakmai fejlődést, a különböző módszerekben való elmélyülést. Diplomám megszerzése után autogén tréning gyakorlatvezető képesítést szereztem a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél. 2022-ben végeztem az ELTE PPK tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzésében. Jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesület képzési rendszerében a pár- és családterápiás képzés szupervíziós szakaszában járok.