email: langer.viola@nyugizona.hu

tel: +36705227465

Langer Viola vagyok, pszichológus, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány munkatársa, a Sulinyugi koordinátora. A Sulinyugi programba 2018. őszén, önkéntes gyerektrénerként kerültem pszichológus hallgatóként. Egy közösségi média felületen olvastam, hogy önkénteseket toboroz az alapítvány, és a program leírását olvasva rögtön éreztem, hogy ez nekem szól. Az iskolai stressz témája közel állt a szívemhez már hallgatóként. Az önkéntes képzés első pillanatától fogva éreztem, hogy „otthon” vagyok. Szigeti Réka és Dr.Bikfalvi Réka, a program megalkotói és az alapítvány vezetői tartotta képzésen éreztem, hogy szakmai értékeink mennyire hasonlóak. Azt éreztem, hogy „egy lapon vagyunk”, egy ügyért szeretnénk küzdeni. A gyermekfoglalkozásokat tartva egyre biztosabb voltam abban, hogy ez a nekem való terület. A program preventív szemlélete már akkor lenyűgözött: a Sulinyuginál mi azért dolgozunk ma, hogy a holnap kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb legyen. Az utunk végül annyira összefonódott az alapítvánnyal, hogy 2020. márciusa óta kollégáimnak hívhatom őket és négy másik hasonlóan inspiráló alapítványi munkatársunkat.

Pszichológusként élvezem, hogy az alapítványnak milyen sokféle a klientúrája. Hiszem, hogy a pszichológia mindenkié, mindenkinek jár, és mindenki épülhet a pszichológiai munkából nemtől, kortól, társadalmi osztálytól és etnikumtól függetlenül. Tapasztalt kolléganőim nagy hatással vannak arra, ahogyan a pszichológus szakmáról gondolkodok. Az ő munkájukat nézve értettem meg az olyan nagy szavak mögötti valós értelmet, mint a „pozitív szemlélet” és a „megoldásfókuszú, proaktív munkamód”. Az alapítvány munkatársaként én is igyekszem klienseimet abban segíteni, hogy legyenek elfogadással saját nehézségeik iránt, ám mégis lássák meg, hogy mi milyen jövőt képzelnek el maguknak, és hogyan tudnának lépéseket tenni afelé.

A Sulinyuginál gyerek- és tanári tréningeket tartok Szigeti Réka kolléganőm mellett, valamint koordinátori és szakmai fejlesztési feladatokat is végzek. Közhasznú alapítványként a forrásteremtés kiemelt jelentőséggel bír számunkra. Én az adománygyűjtés menedzselésével segítem elő a program működéséhez szükséges forrásokat.

 Fő tevékenységi kör

  • szakmai önkéntesek koordinálása
  • csoportos foglalkozások tartása osztályok számára
  • tanári tréningek tartása
  • egyéni konzultációk
  • kapcsolattartás
  • adománygyűjtés menedzselése

Végzettségek, munkahelyi tapasztalatok
2020-ban végeztem az ELTÉ-n okleves pszichológus „Tanácsadás és iskolapszichológia” szakirányon. Hallgatói éveim során minél több, és minél színesebb tapasztalatra szerettem volna szert tenni a szakmában, így számos önkéntes munkát végeztem a pszichológia területén. A 2019-es évben a Láthatatlan Egyetem berkeiben kommunikációs trénerként tartottam képzőstársaimmal 20-30 fős foglalkozásokat Erőszakmentes Kommunikáció témájában. Az ELTE Életvezetési Tanácsadó kortárs segítőként folytattam hat alkalmas tanácsadást segítséget kérő hallgatókkal. 2018-tól két évadon keresztül önkéntes pszichológusként dolgoztam fesztiválokon (pl. Sziget Fesztivál, Strand fesztivál) a Helperek Önkéntes Segítőkkel. Fő tevékenységeim közé a drogprevenció és a krízisintervenció tartozott. A felnőttek mellett a gyermekek korosztályában is szerettem volna tapasztalatra szert tenni. 2017-ben óvodai segítő lettem egy autista gyermek mellett a Nem adom fel alapítvány Léleköntő programjának szakemberi segítségével. Még az a lehetőségem is megadatott, hogy kiváló szakemberek mellett segíthettem a SOTE Gyermekpszichiátria mindennapjait 2015-ben gyermekfoglalkoztatóként.