email: bikfalvi.reka@nyugizona.hu

tel: +36209492858

Dr. Bikfalvi Réka vagyok, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Nyugizóna Bt. ügyvezetője. Egészségfejlesztő szakpszichológusként dolgozom, és egészségfejlesztő, eredményorientált szemlélettel vezetem a sokszínű szakmai csapatunkat. A csapatmunka számomra nagyon inspiráló, szívesen dolgozom különböző végzettségű kollégával. Ennek eredményeként jó látni, ahogy a különböző egészségtudományok, segítő és fejlesztő módszerek, kiegészítve egymást, növelik a hatékonyságot. Mentálisan egészséges felnőttekre és munkahelyi témákra specializálódtam.

Az egészséges felnőttek lelki kiegyensúlyozását tartom hivatásomnak, úgy a munkahelyeken, mind a magánrendelésen. 15 éve magánrendelek, 7 évet dolgoztam kommunikációs trénerként. 6 éve vagyok jelen munkahelyeken, támogatva a munkavállalók stresszkezelését, kiégés megelőzését és együttműködését.

Eredményorientáltságom miatt sokféle módszert kombinálok. Munkám során játékos pszichoedukatív (léleknevelő) elemeket, kommunikációs és kognitív-viselkedéses technikákat és motiváló módszereket használok a relaxáció mellett. Kommunikációs trénerként pszichológiai témájú csoportokat vezetek, és pszichológusként egyéni konzultációkat vállalok.
A pszichológián belül a humanisztikus irányzatok vonzanak, amelyek az embereket különálló lényként kezelik, azaz személyközpontúak. A pszichológiai módszerek közül azokban képzem magam, amelyek gyors gyakorlati segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy mindenki megtalálja a saját megoldását a problémájához. 
Kétgyermekes dolgozó anyaként a kiégés megelőzés kiemelt téma a magánéletemben is. Naponta gyakorlom a munka-magánélet egyensúly megtartását, amiben kulcstényező az önmagamon végzett mindennapos lelki munkám. Kiegyensúlyozottságom és sikerességem alapja a lelki kapcsolatom Önmagammal, ez véd meg a kiégéssel szemben, ez segít visszalendülnöm a kisebb hullámvölgyekből.
Gyakorlati tapasztalataim alapján hiszek a lelki kapcsolat erejében, a lelki munka hasznában és a pszichológia tudományának mindennapi hasznosíthatóságában még a munkahelyen is. Tudom, hogy a pszichológussal kialakított lelki kapcsolat segít Önmagunkkal, és ezáltal másokkal is jobban bánni. Fontosnak tartom a gyerekeknek időben megtanítani ezt a fajta szeretetteljes viszonyulást Önmagunkhoz, így a Sulinyugi programmal én a gyerekeim jövőjéért is teszek. Alapítványi munkánkat hiánypótlónak tartom.
A segítői munkában a hitelességet tartom a legfontosabbnak. Ezért én sok módszert kipróbálok Önmagamon, többféle módszerrel dolgozó kollégánál jártam magánemberként, akik életem egy-egy puzzle darabjának jobb rálátására és ahhoz kapcsolódó érzéseim átértékelésében segítettek. Meggyőződésem, hogy egy-egy darab helyrerakásában sokféle módszer hasznos, de az egész puzzle összerakásához szükség van a lelki folyamatok rendszerszintű átlátására. Ezért gondolom azt, hogy a pszichológiai tudásnak helye van a munkahelyeken, az iskolákban.

Fő feladataim:

Vállalati egészségfejlesztő projektek menedzselése,
egyéni konzultációk, pszichológiai life coaching, 
„pszicho-téningek” tartása, konfliktuskezelő programok vezetése,
szervezeti stressz felméréssel kapcsolatos vezetői egyeztetések,
vezetői coachingok, kapcsolatjavító mediáció.


Végzettségek, munkahelyi tapsztalatok:

Első végzettségem gyógyszerész, onnan a doktori címem. Patikában alig dolgoztam, 4 évig orvoslátogatóként hasznosítottam a diplomámat két gyógyszergyárnál. 
A gyógyszerészetit a SOTE-GYTK—on végeztem, pszichológusként az ELTE-BTK-PPK szakán 2002-ben fejeztem be.  A pszichológia szakon egészségpszichológiát és tanácsadás programot végeztem, ahol megalapozódott a jelen munkám szakmai háttere, szemlélete.
Fókusztrénerként végeztem 2002-ben. A fókuszolás egy gyakorlatban könnyen használható relaxációs módszer, melyet munkahelyen is alkalmazok szükség esetén. 
Az egészség megőrzést, a prevenciót, a közérzetjavítást fontosnak tartom. Ebben a keleti kultúrák fejlettebbek, ezért megismerkedtem a természetgyógyászattal, akupresszőr szakon végeztem. Az ott tanultakat tanácsadásként használom és áthatja a szemléletemet. 
Kommunikációs trénerként a DISC tréneri képzésen vettem részt, ami jól összeilleszthető az egészségpszichológia fontos témáival és a terápiás elméletekkel. Majdnem 1 évet dolgoztam az Achieve Global tréning cégnél gyakornokként, ahol sokat tanultam a kollégáimtól.
Az Egészséges Magyarországért Alapítvány keretén belül elvégeztem a Dohányzásról Leszokás Támogatás Programot. Az életmód-változtatás alap 5 alkalmas módszertanát itt tanultam meg, gyakorlati technikáit alkalmazom a munkám során.
Az egészségfejlesztő szakpszichológus képzés 2008-ban indult el először Magyarországon, 2010-ben végeztünk. Ezen a szakképzésen ismerkedtünk meg a csapatunk alap tagjaival, így az alapítvány gondolata is itt kezdődött. A képzésről az egészség magatartás, a motivációs interjú és a viselkedésváltozás a kedvenc témám.
Coaching pszichológus képzést Life és Vezetői szakon 2016-ban fejeztem be a Coaching Pszichológus Egyesületnél. Nagyon sok gyakorlati technikát és szervezeti elméletet adott a képzés, amelyeknek a munkahelyeken nagy hasznát vesszük, könnyebben megértve a vezetői modelleket, a szervezeti folyamatokat.
Mediátorként az Umathum Mediátor akadémián végeztem Pár és családmediációs és Gazdasági mediációs szakon. A munkahelyi kapcsolatok javítása érdekében tartom fontosnak ezt a módszert, a konfliktuskezelés módszertanunkban használjuk az ott kapott tudást.


Szakmai tapasztalataim, érdeklődésem:

Hiszek a változtatásban, és abban, hogy ha feloldjuk a belső gátakat és aktivizáljuk az energiáinkat, egyedül is megtaláljuk magunkban a megoldást. Vannak helyzetek, amikor szükség van egy külső szempontra, egy segítőre. Olyan helyzetek, amiben újra és újra rosszul érezzük magunkat és nem tudjuk az okát. Ilyenkor indokolt a pszichológussal a közös munka, az önismeret fejlesztése. 
Tapasztalataim és saját élményeim miatt a többféle irányzatra nyitott, úgynevezett holisztikus szemléletű segítésben hiszek.
A komplex megoldásokban hiszek. Egyéni szinten a megoldáshoz több szinten dolgozunk: testi (relaxáció, önmegfigyelés, akupresszúra), kognitív (gondolkodás), viselkedéses (tett és kommunikáció) és érzelmi (érzelmi korrekció) téren egyaránt. Van hogy elég 5 alkalom és másképp látjuk a helyzetet, másként teszünk és másképp is kommunikálunk. Ahhoz hogy biztosan másképp is érezzünk, kell az idő, a kitartás. Ilyenkor 15-24 alkalom indokolt. 
Munkahelyi szintéren is megnyilvánul a komplexitásunk a programjaink megvalósítása során. A stresszes helyzetek, a kiégés okainak többszintű kezelése érdekében nem csak az egyéneket segítjük, hanem a szervezetet is támogatjuk a stresszel kapcsolatos kockázatok felmérésével. Az egyéni, személyközi problémák kezelése mellett szervezeti tükröt is készítünk.
Az egészségügyi témák iránti érdeklődésem a gyógyszerészi tanulmányaim során megerősödtek, mai napig is érdekel az élettan, természetes gyógyászati módszerek, és különleges érdeklődéssel figyelem az egészségügyi helyzetet. 
4 évig orvoslátogatóként dolgoztam, ahol szembesültem az egészségügyi dolgozók nehéz helyzetével. Az orvoslátogatói munkának köszönhetem a sok kommunikációs tréninget, az egészségügyben és üzleti életben való jártasságot, a kapcsolatokat és a közlekedésben való rutint. A gyógyszer képviselői munka során megtanultam a rugalmasság fontosságát a kapcsolatteremtésben. Ezt a mostani munkahelyi programokban is alapvetésként kezelem. Gyakorlatból tudom, hogy érdemes megvárni, amíg a partner készen lesz az üzenetünk befogadására, akkor igazán hatékony a kommunikáció. Ezért a programjainkat a résztvevők nyitottságához, a szervezet aktuális igényeihez alakítjuk.

Fő szakmai érdeklődés:

munkahelyi stressz, együttműködési problémák, konfliktuskezelés
a változás és változtatás folyamata,
a motiválás kommunikációs eszközei, kiégés megelőzés
5-12 alkalmas konzultációk, "pszicho-tréningek"
vezetők érzelmi intelligencia fejlesztése és döntéstámogatása.