coach, autogén tréner és szimbólumterapeuta 

email: szigeti.reka@nyugizona.hu

tel: +36702658919 

Szigeti Réka vagyok, egészségfejlesztő szakpszichológus, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Sulinyugi szakmai vezetője. A kezdetektől örömmel veszek részt az alapítvány életében, élvezem a közös munkát és az együttműködést a hasonló szemléletű, mégis sokszínű munkatársakkal és a kliensekkel is, mert mindkettőből sokat tanulok és fejlődök magam is.
Fontos számomra a társadalmi felelősségvállalás, és hogy saját munkámmal is hozzá tudjak ehhez tenni. Éppen ezért hálás vagyok, hogy a Sulinyugin keresztül olyanoknak is tudunk szakmai támogatást nyújtani, akikhez egyébként ritkán jutnak el a fejlesztő tréningek vagy egyéni konzultációk, amilyen például az iskolák, pedagógusok világa.
Alapvetően életszerető vagyok, aki azt képviseli, hogy bár az élet nem habostorta, de azért finom. Az élet tökéletlenül szép, és sokszor igazságtalan, de hiszem, hogy a mi lehetőségünk és felelősségünk megtenni azokat a - sokszor csak kisebb nagyobb - dolgokat- amikkel hozzá tehetünk, változtathatunk magunkon és közvetlen környezetünkön.
Érdeklődésem egyik fő fókusza a kiégés megelőzése. Ehhez különösen hasznos, hogy feltöltődést és élvezetet találjunk a szabadidőnkben éppúgy, mint a munkánkban is. Gyermekeim születése előtt általános iskolában dolgoztam, ahol nap, mint nap tapasztalhattam, mennyi lelki és testi energiát követel meg a mai modern “pörgés” a pedagógusoktól és a szülőktől egyaránt, és hogyan csapódik ez le gyermekeink életvezetésében is. Az alapítványban végzett sokféle tevékenységemmel azt támogatom, hogy ezt a „pörgést” minél inkább előrevivő haladásként tudjuk megélni, eszközöket kapjunk ahhoz, hogyan tudjuk jóllétünket megőrizni és fejleszteni a mindennapokban.
Pszichológusként van egy erős hitem a másik fejlődésében, meglátom benne a szerethetőt, az értéket. Biztos pont vagyok a közös munka során a pozitív energiáimmal. Türelemmel és elfogadással vezetem az egyéni konzultációk során azokat, akik valamilyen nehézséget élnek meg, munkahelyükön vagy magánéletükben.
Tréningeket és pszichoedukációs előadásokat tartok munkahelyeken és iskolákban, amelyekben a fő hangsúlyt a befogadó légkört segítő közvetlen hangulatra, és praktikus, a mindennapokba könnyen átfordítható tudásra helyezem.


Fő tevékenységi kör

  • egyéni konzultációk: kiégés, stressz, életvezetési kérdések, szorongások témákban
  • szülő és gyerek illetve kamasz konzultációk
  • csoportos pszichoedukatív tréningek munkahelyeken és iskolákban 
  • sulinyugi trénerek képzése

Végzettségek, munkahelyi tapasztalatok

2008-ban végeztem pszichológusként és pszichológus tanárként az ELTE-n, amely hivatás már a gimnázium elejétől biztos volt számomra. Hála egy tanáromnak, már a gimnáziumi évek alatt bepillanthattam a pszichológia világába, ami számomra a természet és társadalomtudományok, a spiritualizmus és tudományosság megfelelő ötvözetét nyújtotta, így ez az út azóta is az én utam. Az öt éves egyetemi képzés után egy általános iskolában kezdtem el dolgozni teljes állásban. Ezt a munkát nagyon élveztem, mert sokrétű volt és lehetőséget adott megélnem a különböző tevékenységeket: egyéni konzultációkat szülőkkel, gyerekekkel és tanárokkal, közös szülő-gyerek konzultációkat és csoportvezetést, szakkörök vezetését. Ezzel párhuzamosan végeztem rajzelemzési tanfolyamot, és kezdtem el a Magyar Relaxációs – és Szimbólumterápiás Egyesületnél az autogén tréninget, amely meditációs és szimbólumterápiás képzéssel folytatódott. Ez utóbbi, hosszú évekig tartó képzés eredményeként munkám során sokszor alkalmazom a módosult tudatállapotot és a szimbolikus képek erejét.
Munkába állásommal párhuzamosan kezdtem el az Egészségfejlesztő szakpszichológus képzést az ELTE-n, ahol 2010-ben végeztem. Ennek a posztgraduális szakképzésnek a legnagyobb hozadéka hozzám hasonló szakemberek megismerése volt, akikkel jelenleg is együtt dolgozunk az alapítványban és olyan gyakorlati látásmód és technikák elsajátítása, amiket sokrétűen be lehet vetni a kliensekkel való munkában. A szakképzéssel párhuzamosan elvégeztem a dohányzásról leszokást támogató szakember, illetve a testsúlycsökkenést támogató szakember képzést, amiben elsajátíthattam a változás és motiválás elősegítésének eszköztárát.
2010-től kezdve kezdtem el a tudományos munkát az ELTE doktori iskolájában Urbán Róbert vezetésével. Érdeklődésem fókuszában a kiégés megelőzése áll. Disszertációm témája a tanárok kiégésnek folyamatmodellje, amit saját, alapítványi fejlesztésű kérdőívünkkel mérünk.
Közben megszületett lányom és fiam tették teljessé az életemet. Az anyaság mellett -az anyai kiégést is megelőzendő- folyamatosan részt tudtam venni a szakmai munkában és kiképződtem munkahelyi tréningek tartására.
2016-ban végeztem el a Magyar Coaching Pszichológiai Egyesületnél a Coach és a Life Coach képzést, amely könnyen integrálható tudást adott az egészségpszichológusi működésemhez.
2011 óta magánrendelek, ahova a szorongásokkal, enyhébb pánikzavarokkal , életvezetési és munkahelyi illetve gyereknevelési problémákkal kereshetnek fel a kliensek.
Különböző iskolákba járva 2011 óta tartok osztályfoglalkozásokat gyerekeknek és tréningeket, előadásokat tanároknak. Szeretem az iskola világát, megtiszteltetés számomra a Sulinyugi szakmai vezetőjének lenni.

 

Publikációs lista

Réka Szigeti, Róbert Urbán (2020) A szexuális életre való felkészítés és pszichoedukáció In: Hevesi K. (Hevesi Krisztina pszichológia); Rigó A. ; Urbán R. Szexuálpszichológia, Budapest: ELTE Eötvös Kiadó, pp 113-137 (2020)

Réka Szigeti, Noémi Balázs, Réka Bikfalvi and Róbert Urbán (2016) Burnout and depressive symptoms in teachers: Factor structure and construct validity of the Maslach Burnout inventory-educators survey among elementary and secondary school teachers in Hungary, Stress and Helath , DOI: 10.1002/smi.2737

Szigeti Réka, Balázs Noémi, Bikfalvi Réka, Urbán Róbert (2015) Kiégés Folyamat Kérdőív validálása In: Vargha A (szerk.) Lélek-net a léleknek: Az ember a változó technikai közegek világában: A Magyar Pszichológiai Társaság XXIV. Országos Tudományos Nagygyűlése: Kivonatkötet. 305 p. Konferencia helye, ideje: Eger, Magyarország, 2015.05.28-2015.05.30. Budapest: Magyar Pszichológiai Társaság, 2015. p. 211.

Mészáros V, Adam Sz, Szabó M, Szigeti R, Urban R (2014) The Bifactor Model of the Maslach Burnout Inventory – Human Services Survey (MBI-HSS): An Alternative Measurement Model of Burnout, STRESS AND HEALTH 30:(1) pp. 82-88.

Urban R, Szigeti R, Kokonyei G, Demetrovics Z (2014) Global self-esteem and method effects: Competing factor structures, longitudinal invariance, and response styles in adolescents. BEHAVIOR RESEARCH METHODS 46:(2) pp. 488-498.
TORMA Noémi és SZIGETI Réka (2012) Recenzió: A KLINIKAI PSZICHOLÓGIA HORIZONTJA, CSÁSZÁR-NAGY Noémi, DEMETROVICS Zsolt, VARGHA András (szerk.) (2011): Tisztelgő kötet Bagdy Emőke 70. születésnapjára. L’Harmattan Kiadó, Budapest, ALKALMAZOTT PSZICHOLÓGIA 4, 83–87.