coach, autogén tréner és szimbólumterapeuta 

e-mail: szigeti.reka@nyugizona.hu

tel: +36702658919 

Szigeti Réka vagyok, egészségfejlesztő szakpszichológus, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Sulinyugi szakmai vezetője.

A kezdetektől örömmel veszek részt az alapítvány életében, élvezem a közös munkát és az együttműködést a hasonló szemléletű, mégis sokszínű munkatársakkal és a kliensekkel is, mert mindkettőből sokat tanulok és fejlődök magam is.

Fő tevékenységi köröm a Sulinyugi szakmai vezetése, az egyéni konzultációk (munkavállalóknak, szülőknek, gyerekeknek és kamaszoknak) és a pszichoedukációs tréningek tartása.

Bemutatkozó videóm:

Szakmai érdeklődésem középpontjában a kiégés-megelőzés stressz-kezelés áll. Módszereimet tekintve fókuszált, jövő irányú konzultációkat tartok, amelyet az egészségfejlesztés fejlődés alapú, pozitív fókusza jellemez, és amelyekben a coaching, autogén tréning és meditáció módszereit ötvözöm.  

Fontos számomra a társadalmi felelősségvállalás, és hogy saját munkámmal is hozzá tudjak ehhez tenni. Éppen ezért hálás vagyok, hogy a Sulinyugin keresztül olyanoknak is tudunk szakmai támogatást nyújtani, akikhez egyébként ritkán jutnak el a fejlesztő tréningek vagy egyéni konzultációk, amilyen például az iskolák, pedagógusok világa.

Pszichológusként van egy erős hitem a másik fejlődésében, meglátom benne a szerethetőt, az értéket. Biztos pont vagyok a közös munka során a pozitív energiáimmal. Türelemmel és elfogadással vezetem az egyéni konzultációk során azokat, akik valamilyen nehézséget élnek meg, munkahelyükön vagy magánéletükben.

Szakmai múltamat tekintve iskolapszichológusként indultam, ahol nap, mint nap tapasztalhattam, mennyi lelki és testi energiát követel meg a mai modern “pörgés” a pedagógusoktól és a szülőktől egyaránt, és hogyan csapódik ez le gyermekeink életvezetésében is. Az alapítványban végzett sokféle tevékenységemmel azt támogatom, hogy ezt a „pörgést” minél inkább előrevivő haladásként tudjuk megélni, eszközöket kapjunk ahhoz, hogyan tudjuk jóllétünket megőrizni és fejleszteni a mindennapokban. 

Végzettségeimet tekintve 2008-ban végeztem pszichológusként és pszichológus tanárként az ELTE-n. Majd a Magyar Relaxációs – és Szimbólumterápiás Egyesületnél az autogén tréninget, amely meditációs és szimbólumterápiás képzéssel folytatódott.

Munkába állásommal párhuzamosan kezdtem el az Egészségfejlesztő szakpszichológus képzést az ELTE-n, ahol 2010-ben végeztem. A szakképzéssel párhuzamosan elvégeztem a dohányzásról leszokást támogató szakember, illetve a testsúlycsökkenést támogató szakember képzést, amiben elsajátíthattam a változás és motiválás elősegítésének eszköztárát. 2010-től kezdve kezdtem el a tudományos munkát az ELTE doktori iskolájában Urbán Róbert vezetésével. Érdeklődésem fókuszában a kiégés megelőzése áll. Disszertációm témája a tanárok kiégésnek folyamatmodellje, amit saját, alapítványi fejlesztésű kérdőívünkkel mérünk. 2016-ban végeztem el a Magyar Coaching Pszichológiai Egyesületnél a Coach és a Life Coach képzést, amely könnyen integrálható tudást adott az egészségpszichológusi működésemhez.
 

Publikációs lista

Réka Szigeti, Róbert Urbán (2020) A szexuális életre való felkészítés és pszichoedukáció In: Hevesi K. (Hevesi Krisztina pszichológia); Rigó A. ; Urbán R. Szexuálpszichológia, Budapest: ELTE Eötvös Kiadó, pp 113-137 (2020)

Réka Szigeti, Noémi Balázs, Réka Bikfalvi and Róbert Urbán (2016) Burnout and depressive symptoms in teachers: Factor structure and construct validity of the Maslach Burnout inventory-educators survey among elementary and secondary school teachers in Hungary, Stress and Helath , DOI: 10.1002/smi.2737

Szigeti Réka, Balázs Noémi, Bikfalvi Réka, Urbán Róbert (2015) Kiégés Folyamat Kérdőív validálása In: Vargha A (szerk.) Lélek-net a léleknek: Az ember a változó technikai közegek világában: A Magyar Pszichológiai Társaság XXIV. Országos Tudományos Nagygyűlése: Kivonatkötet. 305 p. Konferencia helye, ideje: Eger, Magyarország, 2015.05.28-2015.05.30. Budapest: Magyar Pszichológiai Társaság, 2015. p. 211.

Mészáros V, Adam Sz, Szabó M, Szigeti R, Urban R (2014) The Bifactor Model of the Maslach Burnout Inventory – Human Services Survey (MBI-HSS): An Alternative Measurement Model of Burnout, STRESS AND HEALTH 30:(1) pp. 82-88.

Urban R, Szigeti R, Kokonyei G, Demetrovics Z (2014) Global self-esteem and method effects: Competing factor structures, longitudinal invariance, and response styles in adolescents. BEHAVIOR RESEARCH METHODS 46:(2) pp. 488-498.
TORMA Noémi és SZIGETI Réka (2012) Recenzió: A KLINIKAI PSZICHOLÓGIA HORIZONTJA, CSÁSZÁR-NAGY Noémi, DEMETROVICS Zsolt, VARGHA András (szerk.) (2011): Tisztelgő kötet Bagdy Emőke 70. születésnapjára. L’Harmattan Kiadó, Budapest, ALKALMAZOTT PSZICHOLÓGIA 4, 83–87.