Bent ülsz a meetingen, de igazából csak a kedvenc nyaralós helyedre vágyódsz vissza? Nem vagy egyedül. 

Természetes, hogy nyáron sokaknál háttérbe kerülnek kissé a munkahelyi teendők, és több figyelmet kap a pihenés, a feltöltő programok. Úgy is mondhatnánk, hogy a szabadság vagy a nyári hétvégék alatt nagyobb teret engedünk a belső gyermeki részünknek, aki örömmel, felszabadultan nevet a szeretteivel, vagy éppen élvezi a semmittevést. Ebből kihívás lehet visszahangolódni a teljesítményorientáltabb, fókuszáltabb felnőtt működésre még akkor is, ha fizikailag már ismét munkába álltunk. 

Ahhoz azonban, hogy megfelelően teljesíthessünk, fontos, hogy ne csak testben, de lélekben is térjünk vissza a munkahelyünkre. 

Hogyan teheted ezt meg? Ehhez hoztunk most néhány tippet: 

Búcsúzás a nyártól: 

Hasznos lehet, ha visszaidézed a nyári emlékeket: mit élveztél a legjobban, mi volt meglepő, mi az, amit máshogy csinálnál jövőre. Akár valamilyen fizikai formát is adhatsz ennek (pl. nyaralós képek nyomtatása, naplózás). Ezzel teret tudnak kapni a nyárzárással kapcsolatos érzéseid is. 

„Vissza a megszokott kerékvágásba”: 

Gondold át, hogy milyen ritmus szerint szoktak zajlani a mindennapjaid ősszel, mi az, ami számodra fenntartható. Lehet, hogy a szabadság alatt később tudtál kelni, mint egyébként, kevesebbszer főztél a meleg miatt, vagy éppen kisebb figyelmet kapott a testmozgás, mert elfáradtál városnézés közben. Tudatosítsd, hogy mik azok a szokásaid, amelyeket szeretnél újra a napi rutinod részévé tenni. 

„Rend a lelke mindennek”: 

Elöl van még a nyaraláskor használt bőröndöd? Nem volt még idő elrakni a strandolós papucsokat? A környezetedben lévő tárgyak, a rendezettség is segítheti az átkapcsolást fejben. Pakold el a nyaraláskor használt holmikat, sőt akár már leporolhatod az őszi dekorokat is. 

Célok meghatározása a következő időszakra: 

A nyárra való visszatekintés mellett, segíthet az is, ha új célokat tűzöl ki magadnak a következő hónapokra. Mi az, amit szeretnél elérni a munkában decemberig? Mi az az őszi program, amit már nagyon vársz? Miben szeretnél fejlődni?

Gulyás Réka pszichológus