A nyári hónapok gyakran jelentenek kihívást a vezetők számára, hiszen amikor kollégáid szabadságra mennek, te maradsz bent az irodában, hogy biztosítsd a folytonos működést. Könnyen úgy érezheted ilyenkor, hogy rád hárul a munka oroszlánrésze, és mások feladatait is neked kell elvégezned. Ez a helyzet valóban demotiváló lehet, de egy kis átkeretezéssel és pozitív hozzáállással rengeteg előnyt találhatsz benne. Ha te is ebben a cipőben jársz, érdemes kihasználnod a nyugodtabb időszakokat a kapcsolatok építésére és a hatékonyabb munkavégzésre! 

Vezetőként különösen fontos, hogy a nehéz helyzetekben is megtaláljuk az előnyöket és a lehetőségeket. Az átkeretezés - vagyis egy helyzet új nézőpontból való megközelítése - rendkívül hatékony eszköz a stressz kezelésére. Azt elfogadottnak tekinthetjük, hogy a gondolataink befolyásolják az érzelmeinket és a viselkedésünket, de a kutatások azt is igazolják, hogy az átkeretezés javíthatja a munkateljesítményt és csökkentheti a stressz szintjét is (Gross, 2012). 

Kapcsolatépítés

Az irodában maradó kollégákkal való ebéd lehetőséget ad arra, hogy mélyebb kapcsolatokat építs ki olyanokkal, akikkel egyébként kevesebb időt töltesz. Tudtad? A munkahelyi barátságok 50%-kal növelhetik a dolgozói elégedettséget, és 21%-kal a produktivitást. (Gallup kutatás, 2018)

Kevesebb megszakítás

A nyári időszakban gyakran csökken az irodai forgalom, ami lehetőséget ad arra, hogy nyugodtabban és fókuszáltabban dolgozz. Tudtad? A megszakítások redukálása csökkenti a stresszt és akár 40%-kal is növelheti a produktivitást. (Bailey & Konstan, 2006)

Czopkó Nóra pszichológus

 

Fotó: Bernd Dittrich / Unsplash