Optimális esetben van, aki helyettesít – ez szervezeti döntés kell, hogy legyen a munkavállalók lelki egészségének (és nem utolsósorban a zökkenőmentes munkafolyamatok biztosításának) az érdekében.

Kapcsold ki az értesítéseket, de a legjobb, ha el sem viszed magaddal a laptopod, ha elutazol, vagy éppen wifi-mentes helyet választasz. Mondjuk ki szervezeti szinten, hogy nem keressük egymást a szabadságok alatt. 

Ha van olyan munkatárs, szervezeti egység, ahonnan gyakran kapsz random kérdéseket, feladatokat, figyelmeztesd őket jó előre, konzultálj velük, hogy tisztában legyenek vele, ki kell bírniuk nélküled egy-két hétig. Akár az e-mail aláírásodban is feltüntetheted, hogy közeleg a szabadságod, amikor nem leszel elérhető.

A pihenés beindítja a kreatív energiákat. Megtörténhet az is, hogy pont egy tóban úszva fog bevillanni a megoldás egy munkahelyi problémára, ami régóta foglalkoztat, vagy a délutáni ejtőzés közben jön majd egy sereg új ötlet a jövőbeli fejlesztési irányokról. Ezeket írd le nyugodtan, nehogy elfelejtsd őket – de ne most kezdj bele a megvalósításukba!

A szabadságod alatt figyelj a kikapcsolódás és a pihenés, feltöltődés arányára is. A gyerekekkel lenni kikapcsolódás, de nem pihenés. Mindenképpen tervezz be olyan dolgokat is, amik a te feltöltődésedet szolgálják. Tölts minőségi időt azokkal, akikkel szeretsz lenni, erre tudatosan figyelj oda (még listát is írhatsz arról, mit szeretnél csinálni a gyerekekkel, a pároddal, a barátaiddal).


Fotó forrása: Unsplash