Gyakran kérnek fel minket HSE (Health, Safety, Environment) csapatok támogatására és gondozására, hiszen a munkájuk sok tekintetben hasonlít a mi pszichológusi munkánkhoz: ők képviselik a lelki egészség témáját is a szervezetekben. Van azonban egy kulcsfontosságú különbség: a HSE szakemberek egyszerre viselnek segítő, fejlesztő és ellenőrző „kalapot”.

Ez a három szerep néha egymásnak ellentmondó helyzeteket eredményezhet, és emiatt nehéz érzéseket is kiválthat, ami gyakran komoly lelki kihívást jelent a HSE munkatársaknak.

Hiszen hogyan is lehetnek egyszerre tanító, támogató és ellenőr szerepben? Hogyan érhetik el, hogy kollégáik komolyan vegyék a munkabiztonsági előírásokat, ám ennek betartatása ne menjen a jó kollegiális viszony rovására? 

Mi ebben támogatjuk a HSE munkatársakat, amikor tréninget vagy teamgondozást tartunk, esetleg együttműködést támogató közvetítő szerepet töltünk be: segítünk a szerepeik tudatosításában, a különféle ágazatokkal történő együttműködés javításában, és olyan programokat kínálunk, amelyek elősegítik a hatékony bevonást és a közös munkát.

Ha érdekel, hogyan támogathatod a saját csapatodat ebben, nézd meg, milyen lehetőségek érhetőek el nálunk.

 

Gulyás Réka pszichológus