A mai kor társadalma gyakran elismeréssel, vállveregetéssel és dicséretekkel validálja az elfoglaltságot. A sikeres ember képe sokunk számára jelenhet meg úgy, mint aki előtt mindig van egy a laptop, amin dolgozik, a füléből pedig telefon helyett headset lóg, hogy beszéd közben is zavartalanul folytathassa a munkát tovább. A multitaskingot, azaz a különféle feladatok egyszerre, párhuzamosan történő teljesítését sokan kívánatos kompetenciának látják: “Lenyűgöző, hogy ennyi mindennel tudsz foglalkozni!”
 
A túlhajszoltságot tehát igen gyakran övezi tisztelet és elismerés, és pontosan emiatt válik még nehezebbé, hogy felismerjük, ha esetleg mi magunk is érintettek vagyunk.
 
A napunk közel felét pihenéssel kéne töltsük annak érdekében, hogy életünk működését egészséges mederben tartsuk (ebbe persze beletartozik az aktív pihenés, és a szabadidő mindenfajta eltöltése), ám az elmúlt évek tendenciái sajnos nem ebbe az irányba mutatnak.

Magadra ismertél a fenti példákban? Veled is előfordult már, hogy szinte dicsekedve panaszkodtál a túlhajszoltságodra? Ha szeretnéd elkerülni a kiégést, itt az idő, hogy változtass ezen. Kezdetnek elég lehet néhány egyszerű lépéssel indítani. 

  • Vegyük észre! Ha sejtjük az érintettségünket, tudatosítsuk, hogy most ez történik, ez a pillanatnyi valóságunk. Ha szőnyeg alá söpörjük a tüneteket, azzal jelentősen késleltetjük a megoldást.
  • Írjuk össze életünk prioritásait! Melyik életterületünk milyen fontosságot élvez számunkra? A jelenlegi helyzetünk megfelel a felállított sorrendnek?
  • Kezeljük a túlterheltséggel járó stresszt! A stresszkezelés nem oldja meg magát a kihívást, de nem is ezt várjuk tőle. A stresszkezelési technikák a testi és mentális egészségünk megóvása szempontjából kulcsfontosságúak. A hasi légzéshez pl. nem kell megfelelő hely és idő - bármikor a segítségünkre lehet.
  • Gyűjtsük össze! Mit tehetünk a feladatainkért, a kapcsolatainkért és az időbeosztásunkért, hogy elkerüljük a kiégést? Bármilyen élethelyzetben is vagyunk, ezen területekre minden esetben lehet hatásunk, érdemes tehát abból kiindulni, hogy melyek azok apró szokásváltozások, amik segíthetnek nekünk a túlhajszoltság eredményes leküzdésében.

 

Czopkó Nóra pszichológus