Hogyan fogom lefoglalni a gyerekemet 2 hónapig? Ki fog rá vigyázni? Hogy fogom megoldani a munkába járást? Ha otthon dolgozok, hogyan tudok majd hatékony és fókuszált lenni, ha közben a kanapén ugrál a gyerek?

Hogy életszerű javaslatokat tudjunk nektek adni, megkérdeztük a Nyugizóna csapat anyukáit, hogy ők hogyan oldják meg ezeket a feladatokat. 

Íme néhány kipróbált tipp, hogy nyugisabb lehessen a nyár felnőttek és gyerekek számára is:

  • "Barter" szülőtársakkal: Dolgozó szülőként más szülőtársak jelentik az egyik legnagyobb erőforrást. Lehet felváltva vendégül látni, táboroztatni, akár nyaralni vinni a másik gyerekeit. Így mi is plusz időhöz jutunk, illetve a gyerekek is élvezhetik egymás társaságát.
  • Tervezett programok: A gyerekek számára nagyon fontos, hogy a nyár során is találkozzanak, játsszanak a kortársakkal, és érjék őket ingerek, tanuljanak valami újat. Mármint nem az iskolai módon. Hanem például izgi táborokban, foglalkozásokon, stb. Motiváló tényező, ha a barátaival együtt tarthat ezekre a programokra. Ez megint csak egy win-win helyzet.
  • A semmittevés áldásos hatása: Fontos, hogy keressük az egyensúlyt a strukturált napok és a "semmittevésre" hagyott idő között. A gyerekeknek (is) nagy szükségük van a pihenésre. Ráadásul az unalom a kreativitás legjobb serkentője! Hagyjunk a gyereknek "üresjáratokat"! 
  • Munka-gyerek egyensúly? Nem lehet mindig izgalmas programot kitalálni a gyerekeknek, nem is kell. Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy összeillesszük a kettőt? Játszótéren lebonyolított telefonok és levelezés? A gyereket visszük be az irodába? Gondoljuk át! 

 

Langer Viola pszichológus