Photo by Kyle Glenn on Unsplash

 

Mit nevezünk krónikus betegségnek? 

A krónikus betegség olyan állapot, amely legalább egy évig fennáll, és folyamatos orvosi ellátást igényel, vagy következetesen korlátozza az ember napi tevékenységeit. 
A krónikus betegségben szenvedők élete általában olyan életmódbeli változtatásokat igényel, amelyek megvalósítása kihívást jelenthet vagy stresszes lehet, például új diéta vagy testmozgás, gyógyszeres kezelés és kivizsgálási ütemterv, valamint a társasági életet, a munkát és az utazást érintő korlátozások.  Ezek bármelyike stresszt, szorongást, haragot és bizonyos esetekben depressziót okozhat.

Miért olyan nehéz a krónikus betegségekkel dolgozni?

Ha valaki krónikus betegséggel küzd, akkor hozzá kell szoknia ahhoz, hogy gyakran a betegség irányítja a napját. Sok esetben a krónikus betegség határozza meg a napi teljesítményt. Eleve korlátozott energiaszinttel kezdi a napot, így a krónikus fájdalom és az immunproblémák miatt a mindennapi feladatok lemeríthetik az energiaszintjét, mielőtt még munkába állna. 

Az energiaszint kezelésének megtanulása elengedhetetlen a krónikus betegséggel élők számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felmérik, mennyi energiába fognak kerülni az egyes tevékenységek, és kalkulációt készítenek arra, hogy pontosan mit és mennyi energiával tehetnek meg anélkül, hogy kibillennének az energiaegyensúlyból. 

Az egyensúly megtartása óriási kihívás az állandó termelékenységet előtérbe helyező munkahelyi kultúrákban. A krónikusan beteg alkalmazottak gyakran „energiaadósságba” kerülnek, ha megpróbálnak lépést tartani azzal, amit elvárnak tőlük. A határok feszegetésére gyakran úgy tekintenek, mint a saját személyes fejlődésük iránti elkötelezettségre, de súlyos negatív hatással lehet az egészségükre. 

Módszerek a krónikus munkahelyi betegség kezelésére

1. Őszinteség

Fontos, hogy a krónikus betegséggel élők őszinték legyenek saját magukkal, illetve munkatársaikkal, munkáltatójukkal szemben, elismerjék és elismertessék az állapotukat, hogy megértést, támogatást, segítséget tudjanak kérni.   

2. Egyensúly munka és egészség között

Az energiatartalékokat felélő munkavégzés rossz munkaminőséget és komoly egészségügyi kockázatokat eredményezhet. Ha azt érezzük, hogy túlvállaltuk magunkat, jogunk van a lassításra. Lehet egészséges módot találni arra, hogy elvégezzük munkánkat anélkül, hogy kimerítenénk testünket és elménket. 

 

Összeállította: Széplaki Éva 


Felhasznált irodalom: 
https://www.businessnewsdaily.com/10041-manage-chronic-illness-at-work.html
https://www.themuse.com/advice/working-living-with-a-chronic-illness
https://www.psychologytoday.com/us/basics/chronic-illness