Anélkül, hogy attól kelljen tartania, hogy a beosztottjai másként fognak tekinteni rá?

 

 

Egy vezetőnek egyszerre kell kijelölnie a célokat, megalkotnia a stratégiát, megoldani a problémákat, biztosítani a folyamatos működést, törődni a jövővel és a fejlődéssel, szakértőként fellépni, átlátni a teljes működést, közösséget és csapatot vezetni, konfliktusokat kezelni és hatékonyan kommunikálni. Egy szerep, egy kalap, mégis mennyire szerteágazó készségek és kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy ezt eredményesen működtethesse! 
 
Egy vezetőnek ráadásul sok más szerepe és kalapja is van az életben, és ezek mindegyike befolyással bír a vezetői szerepkörre is. 

  • Mi a helyzet akkor, ha egy vezető elfáradt? 
  • Ha már nem hatékony, nem energikus, nem hoz gyorsan döntéseket? 
  • Mi a helyzet, ha a kiégés valamelyik szakaszába lépett? 
  • Mennyire kell elrejteni a munkatársak elől, hogy baj van?  

 
Vajon milyen következményekkel kell szembenézni vezetőként, ha rejtőzködő üzemmódba kapcsolunk, és próbálunk úgy csinálni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne? Munkánk során gyakran találkozunk ezzel a helyzettel. Az érintett vezetőket nem csak a helyzet felismerésében segítjük, hanem a kiút felé vezető első lépések megtételében is. A vezetők támogatása kiemelten fontos terület: a kulcs, hogy a vezetőre mint emberre tekintsünk, és mindenekelőtt arra összpontosítsunk, hogy a saját stresszét megtanulja kezelni. Ha ugyanis a vezető jól van, a csapat is jól lesz. Ez pedig kihatással bír a szervezet egészére is.

 

Czopkó Nóra pszichológus