Saundra Dalton-Smith orvos, előadó és író a pihenés (és a fáradtság) 7 területét azonosította, amelyekre érdemes külön odafigyelni, és megtalálni, hogy pontosan melyik típusra van szükségünk. 

FIZIKAI: A fizikai pihenés magába foglalhatja az alváson kívül azokat az aktív cselekvéseket is, amelyek felélénkítik a testünket. Egy végigdolgozott nap után a jóga, a masszázs, a nyújtás által is feltöltődhetünk fizikailag. 

MENTÁLIS: A mentális fáradtság intő jelei leginkább a feledékenység, az ingerlékenység, a koncentrációhiány lehetnek. A rohanó világ, a túlterheltség vezethet ide, így ebben az esetben érdemes kicsit lelassulni, és napközben is rövidebb szüneteket beiktatni, ha tehetjük.

ÉRZÉKI: Elképesztő mennyiségű inger ömlik ránk a mindennapokban, gondoljunk akár egy zajos utcára, akár a számítógép képernyője előtt eltöltött időre, vagy az okostelefon folyamatos jelzéseire. Érdemes lehet ezekre tudatosan odafigyelni, és például kikapcsolni, eltenni az elektronikai eszközöket estefelé.

KREATÍV: A művészetekben, a természet szépségében való elmerülés beindíthatja a kreatív energiáinkat, amelyek a problémamegoldásban is segíthetnek minket. 

ÉRZELMI: Az érzelmi feltöltődés lényege, hogy meglegyen az érzelmeink kifejezésének a szabadsága, és hitelesen tudjuk vállalni érzéseinket, gondolatainkat.

SZOCIÁLIS: A szociális pihenés erősen kapcsolódhat az érzelmi pihenéshez. Érdemes átgondolni, hogy kik azok a személyek az életünkben, akikkel az együtt eltöltött idő után feltöltődve érezzük magunkat.

SPIRITUÁLIS: A spirituális pihenéshez kapcsolódik a valahova tartozás és az értelem érzése. A figyelmünket, gondolatainkat érdemes lehet önmagunkról egy nagyobb kép felé irányítani, akár a meditációt segítségül hívni ehhez.

Érdemes átgondolni, hogyan állunk mi ezeken a területeken.

 

Forrás: https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/