Photo by Egor Vikhrev on Unsplas

 

Éppen ellenkezőleg, ilyenkor felerősödhet a magányosság érzése, a különféle szorongások, még inkább előtérbe kerülhetnek a negatív gondolatok, főleg, ha megtörténik a felismerés, hogy az új év nem hozott magától értetődően új kezdetet. Mindezek összeadódva szélsőséges cselekedetekre sarkallhatnak néhány embert. Január első napjai kiemelt rizikóval bírnak az öngyilkosságok szempontjából.

Ami a háttérben van… 

Az év bizonyos szakaszainak (pl. az ünnepeknek, az újévnek, a tavasznak, de akár a kerek születésnapoknak, évfordulóknak is) sokszor nagy elvárásokkal indulunk neki, bízva abban, hogy ezúttal tényleg pozitív változást hoznak ezek. Persze a magas elvárások nem mindig teljesülnek, nem csoda, hogy sokan csalódottnak, levertnek, motiválatlannak érzik magukat ilyenkor. Gabbenesch nevezte el ezt a jelenséget először a meghiúsult ígéret hatásának (broken promise effect). Mindez magyarázattal szolgál arra, hogy miért rizikós időszak az öngyilkosságok szempontjából az évkezdés első néhány napja. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az ünnepek alatt növekszik meg az öngyilkosságok száma, hanem az azt követő napokban, ezért érdemes erre az év ezen szakaszában különleges figyelmet fordítani.   

Mire figyeljek hozzátartozóként? Miből vehetem észre, hogy baj van?  

Önmagában a csalódottság, amelyet akkor érezhet az ember, ha nem a terveinek megfelelően alakult az évkezdés, nem fog senkit öngyilkosságra késztetni, viszont katalizátora lehet a nagyobb bajnak, ha más nehezítő körülmény is megjelenik az érintett személynél. Hozzátartozóként, barátként érdemes kiemelten figyelni az ünnepek utáni időszakban, ha a következőket tapasztaljuk egy szerettünknél:

 • étkezési, alvási problémái vannak 
 • kivonja magát a társas eseményekből, eltávolodik a hozzá közelállóktól 
 • jelentősen megváltozik a viselkedése a korábban megszokotthoz képest 
 • elhanyagolja a fizikai megjelenését 
 • elveszíti az érdeklődését a munkája vagy a hobbijai iránt 
 • megnövekszik az alkohol fogyasztása, akár drogot is használ 
 • jelentős hangulatingadozásai vannak 
 • sokat foglalkozik a halál a gondolatával 
 • öngyilkosságról beszél 

Hogyan segíthetek? Mit tegyek?

 • Beszélgess vele! Ha a fent felsoroltak közül több jelet is észlelsz, vagy egyéb okból kifolyólag aggódsz egy szerettedért, a legegyszerűbb, amit tehetsz, hogy beszélgetsz erről vele. Akár nyíltan rá is kérdezhetsz, hogy van-e ilyen szándéka. Kezdheted a beszélgetést például így: „Aggódom érted, mert azt látom rajtad, hogy…”. Sokakban meglehet a félelem, hogy ezzel talán ötletet adnak az öngyilkosság elkövetésére, de valójában az erről való beszélgetés nem növeli ennek a rizikóját. Aki öngyilkosságra készül, az igazából nem meghalni akar, hanem változtatni a jelenlegi kétségbeesett, elviselhetetlen helyzetén.  
 • Tudatosítsd, hogy nincs egyedül! Sokszor nem kész megoldásokra van szüksége az érintettnek, csupán arra, hogy valaki meghallgassa. Fontos, hogy ilyenkor fokozott érzékenységgel légy jelen, köszönd meg, hogy a bizalmába fogadott (pl. ”Köszönöm, hogy ezt elmondtad, megértem, hogy ez most mennyire nehéz lehet neked.”) Az, hogy beszélhet az őt foglalkoztató problémákról, van, akihez fordulhat, már önmagában is feszültségcsökkentő hatással bír. (A szakszerű segítséget ugyanakkor nem helyettesíti!) 
 • Érdeklődj, tájékoztasd! Ha valóban felmerül az öngyilkossági szándék, akkor egyrészt érdemes megkérdezni az érintetett, hogy ő mit szeretne, neki mi segítene. Másrészt fontos, hogy mihamarabb segítő szakemberhez forduljon (pszichológus, pszichiáter). Ilyenkor abban tudsz neki segíteni, hogy tájékoztatod a segítő lehetőségekről. Fontos ugyanakkor, hogy ne helyette akarj cselekedni. Az érintett saját motivációja elengedhetetlen a hosszú távú változáshoz.  

Mit NE tegyek?  

NE ess pánikba! Ha egy szeretted megosztja veled öngyilkossági szándékát, fontos, hogy megőrizd a nyugalmadat, higgadtságodat. A megnyugvásban segítségedre lehet, ha veszel néhány mély levegőt, mielőtt reagálsz. Az első lépés mindig a saját feszültséged kezelése, ez után tudsz csak másoknak is segíteni.  

NE bagatellizáld, ne kritizáld! Az öngyilkos magatartás minden formáját komolyan kell venni. Ez lehet az öngyilkosságra utaló szándék, gondolat, kijelentés, öngyilkossági kísérlet vagy maga az öngyilkosság is. Bármelyik lehet segélykiáltás. Ítélkezésmentesen, elfogadóan légy jelen.

Vészhelyzet esetén a következő elérhetőségeken kérhetsz segítséget:  

 • öngyilkossági gondolatok esetén: 116-123 
 • öngyilkossági szándék esetén: 112 
 • pszichiátriai gondozók országos listáját itt találod

Fontos tehát, hogy figyeljünk egymásra, beszélgessünk egymással! Ha szükséges, kérjünk segítséget akár másról, akár saját magunkról van szó. Ne hagyjuk, hogy a meghiúsult remények bárkit maguk alá temessenek! 

 

Szerző: Gulyás Réka

 

Felhasznált irodalom:  

 • Barker E, O’Gorman J, De Leo D. (2014) Suicide around public holidays. Australasian Psychiatry. 22(2), 122-126. doi:10.1177/1039856213519293 
 • Gabennesch H. (1988). When promises fail: A theory of temporal fluctuation in suicide. Social Forces, 67, 129–145. 
 • Zonda, T., Bozsonyi, Ká., Veres, E., Lester, D., & Frank, M. (2009). The Impact of Holidays on Suicide in Hungary. OMEGA - Journal of Death and Dying, 58(2), 153–162. https://doi.org/10.2190/OM.58.2.e 
 • Signs that someone is contemplating suicide. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/basics/suicide/warning-signs-suicide