(Fontos megjegyezni, hogy az alábbi javaslatok abban az esetben érvényesek, ha alapvetően minden rendben zajlik a szervezetünknél, és nem kell attól tartanunk, hogy szabálytalanságokat vagy komoly hiányosságokat  fog feltárni az ellenőrzés.)

  • Szánjunk időt a felkészülésre. Minél hamarabb kezdjük el az előkészületeket, akár csak egy kis időt ráfordítva minden nap, annál nyugodtabban tudunk majd szembenézni az auditorral. Napról napra egyre jobban átlátjuk a helyzetet és a még előttünk álló átnézendőket, elintézendőket.
  • Tisztázzuk előre azokat az alapkérdéseket, hogy ki jön auditálni, mi az ellenőrzés célja, és hogyan zajlik majd a folyamat. Ezeknek az információknak a birtokában el tudjuk képzelni a helyzetet, és így már az egész kevésbé ijesztő. Sőt, lépjünk eggyel tovább: képzeljük el az auditot pozitívan, és forduljunk szeretettel az auditor felé. Képzeljük el, hogy nyugodt környezetben, kedvességgel, emberként kapcsolódunk hozzá. 
  • Vonjuk be a csapatot is a felkészülésbe. Ez praktikus okokból is hasznos, ráadásul a közös készülés olyan közösségi élmény, ami szintén segít oldani a feszültséget. Megélhetjük azt, hogy számíthatunk egymásra, biztatni tudjuk egymást, és büszkék lehetünk az eredményeinkre.
  • Nyugtassuk meg a vizsgadrukktól lebénult gyermeki énünket. A helyzet hasonlatossága miatt felelevenedhetnek régi rossz emlékek: mennyire megszégyenítő volt egy vizsga, mennyire alárendelt szerepben voltunk. De most nem vizsgázó-vizsgáztató viszony van köztünk! Emberileg egyenrangúak vagyunk, és sokkal nagyobb a kontrollunk a helyzet felett, mint gondolnánk. 
  • Engedjük meg magunknak, hogy észrevételeket, fejlesztési javaslatokat kapjunk. Nem lesz tökéletes, amit csinálunk, hiszen az auditnak az a lényege, hogy megtalálja a hiányosságokat. Hiába tudjuk ezt, mégsem könnyű elviselni. Fogadjuk el, hogy az auditon nem lehet ötöst kapni.
  • Nem kell feltétlenül egyetérteni az auditor javaslataival. Az általa képviselt szempontrendszer vagy működési mód eltérő lehet a miénktől. Alkalmazzuk azt, amit muszáj, a többit pedig mérlegeljük, és építsük be, ha hasznosnak, előrevivőnek találjuk.
  • Nehéz nem támadásnak venni az auditor visszajelzéseit, kérdéseit. Pedig optimális esetben egyfajta mentor is lehet számunkra, aki abban segít, hogy az adott területen még jobban tudjunk teljesíteni, feladatokat végezni.