A vezetők lelki egészsége nagy hatással van az egész csapatra. Egy stresszes, kiégés útján járó vezető magával sodorhatja a munkatársait is, de igaz ennek a fordítottja is: öngondoskodással, példamutatással, a munkatársakra való odafigyeléssel fontos szerepe lehet a kiégés megelőzésében. 

Ha a vezető munkája és a magánélete közötti egyensúly felborul, az nem csak számára okoz nehézséget, hiszen az ő kimerültsége, konfliktusai továbbgyűrűznek az egész csapatban. A túlvállalással, az öngondoskodás elhanyagolásával rossz mintát mutat a munkatársaknak, és különösen súlyossá válhat a helyzet, ha ez egyfajta elvárássá válik a csapaton belül. 

 

Másfelől, amikor a nagy leterheltségben a vezető észreveszi a munkatársán a kiégés tüneteit, sokszor bűntudat is társul a vezetői felelősséghez, és nem feltétlenül van tisztában azzal, mi ilyenkor a teendő, hogyan tudna segíteni. 

A tréningen egy gondolkodási modellt adunk az érintettség azonosításához és a helyzet kezeléséhez, amit a résztvevők magánemberként és vezetői szerepükben is hasznosítani tudnak.

Az egyes tréning napok megrendelhetőek külön-külön vagy egyben is. 

 

Kiégésmegelőzésről vezetőknek

A tréningen a következő kérdésekkel foglalkozunk:

  • Vezetőként hogyan lehet azonosítani a dolgozók kiégésben való érintettségét?
  • Milyen szokások segítik a dolgozókat abban, hogy kiegyensúlyozottan tudjanak teljesíteni?
  • Mit tehet a vezető a munkahelyi kiégés megelőzéséért?

A kiégéssel kapcsolatos alapvető ismeretek mellett a résztvevőkre szabott konkrét megvalósítási ötletekre és a jó gyakorlatok megosztására is nagy hangsúlyt helyezünk.

 

Stresszkezelésről vezetőknek

A tréningen a következő kérdésekkel foglalkozunk:

  • Mit tehet a vezető munkahelyi stressz esetén?
  • Hogy őrizze meg a higgadtságát nehéz helyzetben?
  • Hogyan azonosítsa a vezetői gondoskodás határait?

A tréning során munkahelyi stressztérképet készítünk, a résztvevők pedig különböző nyugi technikákat sajátítanak el, mely az egyéni stressz kezelésében és a vezetői szerepükben is segítségükre lesz. Gyakorlatias formában dolgozunk fel munkahelyi eseteket, és együtt tudatosítjuk a csapat nyugi erőforrásait.

 

Tudatosítás és hatékony cselekvés 

A tréning alkalmat ad arra, hogy a napi rohanásból kiszakadva, higgadtan, külső szemmel nézzünk rá a fennálló helyzetre. Így könnyebb azonosítani a stressz és a kiégés jeleit, felvázolni a szükséges lépéseket, illetve meghúzni a felelősségi határokat.