Stresszfelmérés: pszichoszociális kockázatelemzés a munkahelyen 

 

Feltérképezzük a munkahelyen jelen lévő stresszfaktorokat, melyek egyben a kiégés okai lehetnek. 

A munkahelyi pszichoszociális kockázatok befolyásolják a teljes cég eredményeit, hiszen ha egy munkavállaló vagy egy csoport hatékonysága az elhúzódó stressz miatt csökken, az a teljes vállalati rendszerre hatással van.  

A kockázatok felmérése az első lépés, ami megalapozhatja a későbbi intézkedéseket, hogy hatékonyabbá tegyük a munkavégzési folyamatokat, illetve csökkentsük a munkavállalókra nehezedő nyomást és a munkahelyi stressz által okozott kiégés veszélyét. 

 

Miért végezzünk munkahelyi stresszfelmérést? 

  • Mert a munkahelyi stressz olyan kockázatot jelent, ami akadályozhatja a hatékony munkavégzést, negatív hatással lehet a munkavállalók munkaképes állapotára és elköteleződésére. 
  • Mert ha egy munkavállaló vagy egy csoport fokozott stressznek van kitéve, az a teljes cég működésére és eredményességére negatív hatással van. 
  • Mert a pszichoszociális kockázatértékelés elvégzését törvény írja elő.  

Felmérésünkkel úgy segítünk a magyar törvényi és európai OSHA szakmai irányelvnek való megfelelésben, hogy az a lehető leghasznosabb legyen a cég számára.   

Feltárjuk a stresszt okozó tényezőket, összegyűjtjük a dolgozók visszajelzéseit és több szinten elemezzük az adatokat. A vezetők számára konkrét, az adott szervezeti egységre vagy munkahelyre szabott javaslatokat teszünk. 

A felmérés része egy 20 perc alatt kitölthető online vagy papír alapú kérdőív, valamint egyéni interjúk, fókuszcsoportok és az eredmények megbeszélése a vezetőkkel. 

 

A kockázatértékelés lépései 

Alap változat: 

  1. Kérdőív segítségével felmérjük a dolgozókat érintő munkahelyi stresszorokat, azaz a stresszt okozó tényezőket. 
  2. A kérdőívezést helyszíni bejárás, interjúk egészítik ki. 
  3. Fókuszcsoportok segítségével feltárjuk a hátteret: csoportosan beszélünk a dolgozókkal, irányított kérdésekkel feltérképezzük a stresszorok okát, hatásait és összegyűjtjük a munkatársak megoldási javaslatait. 
  4. Az eredményeket megbeszéljük a felsővezetéssel: szervezeti szintű áttekintést nyújtunk a leggyakoribb és leginkább zavaró stresszorokról, és fejlesztési irányokat javaslunk a cég számára. 

Bővített változat: 

   5. Az egyes osztályok vezetőit támogatjuk a saját csoportjukra vonatkozó eredményeinek kommunikálásában, egy ágazatspecifikus akcióterv összeállításában. Segítjük a munkavállalók bevonását az akcióterv elkészítésében, illetve a vezetőt támogatjuk a javasolt intézkedések képviselésében. 

 

A Nyugizóna módszer előnyei 

  • Szervezeti szempontok

Felmérjük, hogy milyen stressznek vannak kitéve a szervezet dolgozói, és ez milyen hatással van rájuk. Nem keverjük a személyes és a munkahelyi szempontokat. Felmérésünkben a szervezeti stresszfaktorokra koncentrálunk. 

  • Személyesség 

A személyes beszélgetéseknek köszönhetően bizalmasabb kapcsolat alakul ki a kérdező és a válaszadó között. Az emberek sokkal szívesebben és könnyebben tudják megosztani az érzéseiket és a gondolataikat ebben a formában. Szakértőink segítenek a tényorientált hatékony megfogalmazásban. A fókuszcsoportok és az interjúk során a számok mögötti összefüggéseket is feltárjuk, és összegyűjtjük a dolgozók javaslatait. 

  • Visszajelzés a vezetőknek 

Az eredményeket elemezzük és átlátható, szemléletes formában tárjuk a vezetők elé. Azonosítjuk azokat a területeket, ahol beavatkozásra van szükség, és javaslatot teszünk a fejlesztési irányokra és a módszerekre. 

 

Miért pszichológussal érdemes belevágni a felmérésbe? 

Kockázatokat keresünk, ezért kockázatokat fogunk találni. Ez néhány esetben fájdalmas lehet, de egyben értékes lehetőség, hogy a valós képet megismerve egy szakértő kezelni tudja a problémás területeket, mielőtt igazán elmérgesedik a helyzet.