Ha ilyen a munkahelye, nagy az esélye a kiégésre - 2023.09.26.

Munka közben folyamatosan stressznek vagyunk kitéve. Nem mindegy azonban, hogy ez a stressz mekkora mértékű, mennyire kezelhető vagy ellensúlyozható.

 

A munkahelyi stresszforrások ronthatják a munkavállaló teljesítményét - 2022.10.04.

Ha úgy kell megírnunk egy fontos jelentést, hogy közben a munkatársunk a szomszéd asztalnál egyfolytában telefonál, az fokozott koncentrációt igényel, és stresszforrást jelent. 

 

Munkamánia és kiégés - 2022.06.01.

Éjszakába nyúló munkafeladatok, szabadság alatt intézett céges telefonbeszélgetések - a munkafüggőség olyan szindróma, amiben az érintettek túlzottan sokat és kényszeres jelleggel dolgoznak. De vajon mi különbözteti meg a mentális problémát attól, ha valaki a megélhetése miatt kénytelen sok időt szánni a munkájának? Hallgasd meg a Karc FM-en készült beszélgetést itt!

 

Tavaszi fáradtság lelkiekben? - 2022.05.16.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen testileg és lelkileg? Erről szól a Patika Magazinba írt cikkünk, melyet ide kattintva olvashatsz!

 

Útban a munkahelyi kiégés felé - 2022.03.03.

Csökkenő teljesítmény, érdektelenség, motiválatlanság – csak néhány a munkahelyi kiégés jelei közül. A „burnout” nemcsak a monoton munkát végzőket veszélyezteti, de a pályakezdők is szenvedhetnek tőle. A kiégésről beszélget a Nyugizóna csapat vezetője a Képmás magazinban.

 

Mi a kapcsolat az alvás és a kiégésmegelőzés között? - 2022.01.25.

Miért nem jó ötlet az alvástól elvenni az időt, ha sok a dolgunk? Tervezhető-e a pihenés? Hallgassátok meg a 38. percnél kezdődő beszélgetést Bikfalvi Rékával, a Nyugizóna vezetőjével  itt!

 

Kiégésmegelőzés a munkahelyen - 2021.11.09.

Hogyan előzzük meg a kiégést?  A túlzott bizonyítási vágy már annak a jele, hogy érintett vagy? Miért csapda, ha a főnököd szerint az adott feladatot "csak te tudod megcsinálni"?
Hallgasd meg a beszélgetést dr. Bikfalvi Réka egészségfejlesztő szakpszichológussal, a Nyugizóna vezetőjével, a Hír TV Mozaik műsorában.

 

Hogyan őrizhetjük meg a lelki egészségünket a munkahelyen? - 2021.10.18.

A Duna TV Család-barát magazinjának vendége volt Bikfalvi Réka, a Nyugizóna vezetője. Szó esett arról, hogy miért fontos végiggondolni, mennyire passzol hozzánk az adott munkakör, milyen tüneteket okoz az elhúzódó stressz, miért nehéz észrevenni, ha épp a mókuskereket hajtjuk, és mire elég egy óra. Itt nézhető meg a beszélgetés (16:10-től és 51:45-től).

 

Vége a home office-nak: Milyen nehézségekkel szembesülnek a munkavállalók? - 2021.06.15.

Mi a nehezebb: otthonról dolgozni vagy visszatérni az irodába? Hogyan lehet megkönnyíteni a visszaállást, hogyan küzdünk meg pszichésen az új helyzettel, adnak-e lehetőséget a cégek a munkavállalóiknak a választásra - sokakat foglalkoztató kérdésekről beszélgetett Bikfalvi Réka, a Nyugizóna vezetője az ATV Startban.

 

Az újranyitási stressz kezelése – vezetői szemmel - 2021. június

Az újranyitás az otthoni munkavégzés után olyan változás, ami sok kihívással és feszültséggel jár: újra kell gondolni a munkafolyamatokat, gyors döntéseket kell hozni, kezelni kell a munkatársak esetleges félelmeit. Hogyan lehet szervezeti szinten támogatni ezt a folyamatot, különös tekintettel a vezetőkre, akiknek a saját bizonytalanságukkal is szembe kell nézniük? Ezekről a kérdésekről beszél Dr. Bikfalvi Réka, a Nyugizóna vezetője. Megjelenéseink: Life TVBella CafeÜzlet és utazásDivatikonRetromuzsika.

 

Hogyan kezeljük szülőként a Mikulás - Jézuska kérdéskört? - interjú Szigeti Rékával - 2020.12.08. 

Kolléganőnk a Karc FM 105,9 Spájz rovatában Csesznák Anikó műsorvezetővel beszélgetett arról, hogyan kezeljük szülőként a Mikulás-Jézuska kérdéskört. Varázslat, fantáziavilág, becsapás? Ezeket tisztázták. A beszélgetést a címre kattintva lehet meghallgatni 34:10-től. 

 

A Sulinyugi az online térben is segíti a tanulókat a stresszkezelésben - 2020. november 

Sajtóközleményünkben arról írjuk le a tapasztalatainkat, hogy a Sulinyugi csapata hogyan tud megküzdeni a Covid-helyzet okozta nehézségekkel. Köszönjük sajtóreferensünk, Sárréti Anita munkáját, ami által egyre több emberhez juttathatjuk el a nyugalom üzeneteit! Megjelenéseink: Napi DoktorHappy FamilyBella CafePesti DivatDame.huWe MagazinRetromuzsikaDivatikonNuevoperiodico.com (spanyol nyelven) 

 

Hogyan élik meg a gyerekek és a tanárok a jelenlegi helyzetet, miről szólnak most a Sulinyugi foglalkozások? - 2020.11.23. 

Szigeti Réka a Duna Televízió Családbarát című műsorában járt, ahol arról beszélgetett a műsorvezetőkkel, hogy hogyan élik meg a gyerekek és a tanárok a jelenlegi helyzetet, és miről szólnak a Sulinyugi foglalkozások, amelyeket most online is eljuttatunk az osztályokhoz, hiszen nagy szükség van arra, hogy a nyugalom is terjedjen. A beszélgetés 1 óra 1 perctől látható. 

 

Interjú a Napközben című műsorban - 2020.11.18. 

Szigeti Réka a Kossuth Rádió Napközben műsorában mesélt arról, hogyan is működik most - a vírushelyzet idején - a Sulinyugi, miért van rá most még inkább szükség, és mi az, ami segíthet nekünk a mindennapokban gyermekként, felnőttként egyaránt. A beszélgetés 9:12-től hallható. 

 

Vissza az iskolapadba - 10 ötlet az iskolakezdési stressz kezeléséről - 2020. szeptember 

Sajtóközleményünkben Sulinyugi tippeket olvashattok az iskolakezdéshez. Köszönjük sajtóreferensünk, Sárréti Anita munkáját, ami által egyre több emberhez juttathatjuk el a nyugalom üzeneteit! Megjelenéseink: BlikkHappy FamilyNapi DoktorBudapest iMamiLendület MagazinDame.hu, Pesti Divat, Bella CafeWe Magazin 

 

Ötletek az iskolakezdési stressz kezelésére - 2020.09.01. 

A Hír TV Paletta című műsorában Szigeti Réka az iskolakezdéssel kapcsolatos érzelmekről, feszültségről, és ezek kezeléséről adott interjút. 

 

Hogyan tudunk felkészülni lelkileg az iskolára ebben a bizonytalan helyzetben? - 2020.08.31. 

Szigeti Réka a Reggeli műsorában beszélt arról, hogy hogyan tudunk felkészülni az idei rendhagyó körülmények közötti iskolakezdésre, hogyan támogathatjuk a gyermekeink nyugalmát, stresszkezelését. 

 

Beszélgetés az iskolakezdésről - 2020.08.30. 

Szigeti Réka a Családi Manna műsorban Ferenczi Gabival beszélgetett az iskolakezdésről, és arról, hogy miben tudunk segíteni, és hogyan működjünk együtt a rendszer résztvevőiként, szülőként, pedagógusként, szakemberként. 

 

Interjú a Jazzy-n kolléganőinkkel - 2020.07.21. 

Kollégáink a Jazzy Rádió HappyHours műsorában beszélgettek Jazzkovács László műsorvezetővel a gyerekek és a fiatalok feszültségeiről a járványhelyzetben, stresszkezelő módszerekről, a nyári nyugis együttlétről, valamint a Sulinyugi jövővel kapcsolatos terveiről. 

 

Beszélgetés az iskolaőrségről - 2020.07.28. 

Szigeti Réka, a Sulinyugi szakmai vezetője ma az RTL Klub Reggeli műsorában beszélt az iskolaőrség témájáról, megvilágítva azt is, hogy hogyan lehet ezt segítségként, jól használni. 

 

Interjú a karantén-időszak kihívásairól - 2020.07.21. 

Langer Viola a Karc FM Spájz című műsorában az elmúlt időszak kihívásairól, a krízishelyzetben való alkalmazkodásról, a jó napirendről és a jelenlegi nyári együttlétről, kikapcsolódásról beszélgetett Csesznák Anikó műsorvezetővel. 

 

Nyári kisokos nyugis családi együttlétekhez - 2020. július 

Sajtóközleményünkben Sulinyugi tippeket olvashattok a nyári családi együttlétekhez. Köszönjük sajtóreferensünk, Sárréti Anita munkáját, ami által egyre több emberhez juttathatjuk el a nyugalom üzeneteit! Megjelenéseink: BlikkNapi DoktorWomagicAmdalaBella CafeNői magazinZeta PressRetromuzsikaDivatikon   

 

Beszélgetés a Sulinyugiról a Manna FM-en - 2020.06.18. 

Langer Viola Ferenczi Gabival beszélgetett a Manna FM Családi Manna műsorában a Sulinyugi programról, a gyerekek és a szülők stresszéről, a digitális oktatásról és a nyári családi együttlétről. 

 

Hogyan működik most a Sulinyugi? - 2020.06.09.  

Az interjúban Szigeti Réka mesél a Katolikus Rádióban arról, hogyan alkalmazkodott a Sulinyugi csapata a vírushelyzet generálta új kihivásokhoz. 

 

Interjú a Karc FM-en - 2020.05.28. 

Hogyan működik most a Sulinyugi, és mik a terveink a jövőben? Milyen technikákra épül a hagyományos Sulinyugi? Hogyan tudtok foglalkozásra, tréningre jelentkezni? Vagy akár támogatni minket? Ezekről beszél Szigeti Réka a riportban.  

 

"Pszichológus válaszol" rovat a Tempus Közalapítvány honlapján - 2020.04.27. 

Kolléganőnk, Langer Viola hetente jelentkezik - főként egyetemistákat - segítő cikkekkel, melyek segíthetnek a jelenlegi helyzettel való megküzdésben. 

 

Megelőzhető az iskolai bántalmazás - 2020.04.22. 

A Magyar Nemzetben megjelent cikkben bemutatkozik a Sulinyugi és a Békés Iskolák program is, valamint megszólal Pattantyúsné Tóth Gyöngyi, a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója. "Ha boldogabb, kiegyensúlyozottabb gyerekeket tudunk nevelni, akik felnőttként is kiállnak egymásért, akkor minden erőfeszítésünk megérte." 

 

Feszültke – Egy elsős gyerek is sokat stresszel, csak nem tud róla - 2020.04.07. 

A Képmás magazin cikkéből alaposan megismerhető a munkánk. Az írás bemutatja, hogyan indult a Sulinyugi, miért tartjuk fontosnak, és hogyan zajlik egy ilyen óra. 

 

Hogyan reagálunk a nehéz élethelyzetekre? - 2020.04.05. 

Az interjúban izgalmas és aktuális témát dolgoztak fel: hogyan reagálunk egy krízishelyzetben. Részletesen körbejárták a jellemző reakciókat, ezek előnyeit, hátrányait, és persze azt is, hogy mit tehetünk mindezzel. 

 

A reziliencia szerepéről - 2020.03.24. 

Interú Szigeti Rékával a Pszichoforyou online magazinban. "Az elején valószínűleg kicsit döcögősebb minden. Fontos, hogy esténként úgy tudjunk visszanézni a napra, hogy a nehézségek, hibák mellett aktívan megkeressük benne a jó részt." 

 

Interjú Szigeti Rékával a jelenlegi, feszült helyzet kezeléséről - 2020.03.23. 

A Katolikus Rádió Életmód műsorában volt hallható egy interjú, amelyben Szigeti Réka arról beszélt, hogyan kezelhetjük ezt a feszültségekkel teli helyzetet.  

 

Interjú a 90.9 Jazzy Rádión - 2020.03.10. 

Rádióinterjú kolléganőinkkel a Sulinyugi kialakulásáról, valamint, hogy manapság mi okoz stresszt a gyerkőcöknek, hogyan jelenik meg az életükben, és milyen módszerekkel lehet levezetni a feszültséget, akár óvodában, akár iskolában, akár kamaszként. 

 

"Hogyan alakítsuk a stresszt pozitív energiává?" - 2020.02.27. 

A Ridikül adásában erről beszélgettek a különböző területről érkező vendégek - köztük Szigeti Réka kolléganőnk is. Rengeteg értékes gondolat hangzik el a műsorban, érdemes meghallgatni. 

 

"Hogyan tudsz fenntarthatóan jól égni, és nem kiégni?" - 2020.02.12. 

Beszélgetés Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológussal a Librarius kortárs kult magazinban. 

 

Félévi bizonyítvány és a stressz - 2020.01.31. 

A félévi bizonyítvány is nagy stresszforrás lehet mind a gyermeknek, mind a szülőknek. Szigeti Réka kolléganőnk január 31-én az RTL Klub Reggeli műsorában járt, és arról beszéltek, milyen irányelvek, kérdések segíthetnek nekünk, szülőknek, hogy a gyermekünket támogatva, közösen küzdjünk meg ezzel a stresszes helyzettel. 

 

Beszélgetés a gyermekkori stresszről - 2020.01.16.  

Szigeti Réka kolléganőnk a Hír TV Paletta műsorában járt - beszélt a gyerekek stresszéről, túlterheltségéről, és a Sulinyugi üzeneteiről is. 

 

Interjú a stresszkezelésről - 2020.01.09. 

Alapítványunk önkéntes munkatársa, Juhász Ági pszichológus, a Kossuth Rádió Napközben műsorában beszélt a stresszről és a stresszkezelésről, és ezen belül a gyerekek feszültségeiről, és ezek levezetéséről is. 9:22-től, majd 9:40-től hallhatjátok Ágit. 

 

Interjú a Katolikus Rádióban - 2019.12.30. 

A Magyar Katolikus Rádió Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológust kérdezte a gyerekek stresszéről. Réka mesélt az év végi túlhajszoltságról, a gyerekek jelzéseiről, az iskolai stresszről, a különórákról, a strukturálatlan idő hiányáról és még számos dologról a stresszel kapcsolatban. Az interjú második fele ide kattintva hallgatható meg. 

 

Rádióinterjú a Sulinyugi programról - 2019.11.22. 

A Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium 1. osztályosaihoz Szerafin Bea, lelkes önkéntesünk, a helyi iskolapszichológus vitte el a Sulinyugit. A Magyar Katolikus Rádió november 22-i Életrevalók című műsorában bele is hallgathatunk a foglalkozásba. 

 

Szigeti Réka rádióinterjúja a Karc FM-en - 2019.11.23. 

Az Otthon című műsorban Szigeti Réka, a Sulinyugi programunk szakmai vezetője mesélt a gyerekek stresszéről, és arról, hogyan tudunk nekik segíteni szülőként. A beszélgetés a műsor 30. percétől hallható. 

 

Rádióinterjú a Sulinyugiról  - Dr.Bikfalvi Rékával - 2019.11.17. 

Az alábbi interjúban 14:34 perctől hallhattok a Sulinyugiról a Kossuth Rádió Családok, történetek című műsorában. Megszólal Réka, az alapítványunk vezetője, Báthory Mária alsó tagozatos tanárnő és Pattantyúsné Tóth Gyöngyi iskolavezető. 

 

Rádióbeszélgetés a gyermekek stresszéről, a tanárok kiégéséről és a Sulinyugiról - 2019.11.05. 

"Mert a gyerek nem feltétlenül tudja, hogy akkor ő stresszel, hanem azt fogja mondani, hogy fáj a fejem, fáj a hasam, nem szeretnék iskolába menni. (...) Most már minden 3. gyerek érintett a nagyobb feszültségben, idegesebbnek, fáradtabbnak érzik magukat, nyugtalanabbak." Itt tudjátok meghallgatni Dr. Bikfalvi Réka rádióbeszélgetését 6 perc 40 mp-től, a Karc FM Spájz című műsorában. 

 

A mesék birodalmában - 2019.09.12. 

"Nem véletlenül működnek még most is a gyereknél ezek a régi nagy klasszikusok, mert valami olyasmi kis szellemi elemózsiát, hamuban sült pogácsát jelentenek, amit pont jól meg tudnak emészteni." - Szigeti Réka kolléganőnk Kuthy Ágnessel és Major Eszterrel a mesékről beszélgetett a Ridikül műsorában. 

 

Iskolakezdés kicsiknek és nagyoknak - 2019.09.03. 

A cikkben Szigeti Réka, a Sulinyugi szakmai vezetője több kérdésre is válaszolt a nyugis iskolakezdéssel kapcsolatban. 

 

"Pihenésre nevelés" - 2019.05.24. 

Szigeti Réka, a Sulinyugi szakmai vezetője nem csak a tapasztalatainkat osztja meg az alábbi cikkben, de tippeket is ad a "pihenésre neveléshez." 

 

Sulinyugi - Beszélgetés Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológussal - 2019.05.04. 

Az interjúban Szigeti Réka mesél arról, hogyan jött létre a Sulinyugi, nehezebb-e ma, mint régen, hogyan kúszik be a stressz a gyermekeink életébe, az akadémiai stresszről és még sok minden másról. 

 

A gyermekkori stresszkezelésről - 2019.03.27. 

Kolléganőnk, Gergely-Hevesi Barbara Sulinyugi tréner a Kossuth Rádióban beszélt a gyerekeket érő stresszről, és persze a Sulinyugi foglalkozásunkról. 
Az 5 perces beszélgetés 9:27-kor kezdődik. 

 

Kulcs a gyermekkorhoz - 2019.03.20. 

Kolléganőnk, Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus volt az egyik meghívott vendég a Ridikül Kulcs a gyermekkorhoz című adásában. Réka a 23. perctől beszél a stresszkezelésről és a Sulinyugiról, az adás végén pedig a Biztonságban Digitáliában, Sulinyugi Extra foglalkozásunkról. 

 

Agressziókezelés az iskolában - 2019.02.12. 

A Bonum TV műsorában Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus beszélt az agressziókezelésről. Nagyon jól hasznosítható gondolatok, irányelvek, tanácsok hangoznak el. Minden szülőnek és pedagógusnak ajánljuk az egész beszélgetést! 

 

A középiskolai felvételiről: 

Rengeteg stresszel jár ez az időszak mind a gyerekeknek, mind a szülőknek, mind pedig a pedagógusoknak. Szigeti Réka az Infostart - InfoRádió Katedra műsorában beszélt a felvételik előtti stresszkezelésről és arról, hogy szülőként, pedagógusként hogyan támogathatjuk a felvételizőket. 2019.01.15. 

 

"Ha tudatosan kezeljük az új év kezdetét, kiegyensúlyozottabban fogjuk megélni a mindennapokat a munkában és a magánéletben is." - 2019.01.10. 

A múlt héten Szigeti Réka a "stresszmentes" évkezdésről beszélt a Bonum TV műsorában. 

 

„A rendszeres mozgás az egyik legjobb gyógyír a kimerültségre és a kiégésre” – és ezért olyan piszok nehéz belevágni - 2018.11.21. 

Programunk szakmai vezetőjét, Szigeti Rékát kérdezték a mozgás szerepéről a stresszkezelésben és a kiégés megelőzésében. ️Ez felnőttként is kiemelkedően fontos téma, de lássuk be, később könnyebb lesz a gyermekeinknek, ha már most foglalkozunk a kérdéssel. 

 

„Akkor is működik, ha nem hiszel benne!” – Tapasztalatok az autogén tréningről - 2018.11.07. 

"Az autogén tréning egy módszer a sok közül, ami elvben feloldja a stresszt a testben és a lélekben is, és ami által közelebb jutunk önmagunkhoz. De vajon így van ez a gyakorlatban is? Olyanokat is megkérdeztünk, akik eleinte nem hittek benne." 

 

A stresszkezelés nem csupán a probléma megoldását jelentheti - 2018.09.06. 

Interjú Dr. Bikfalvi Réka egészségfejlesztő szakpszichológussal a stresszkezelésről. 

 

Vissza az iskolába - 2018.08.28. 

Bonum TV - Hogyan zárjuk le a vakáció időszakát? Hogyan kezdjünk neki az iskola okozta kihívásoknak? Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus válaszolt kérdéseinkre a Délelőttben. 

 

Iskolai stressz kezelése - 2017. szeptember 

A BonumTV Délelőtt című műsorának vendége Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus volt, aki stresszes iskolai élet megkönnyítéséről beszélt, illetve a szülőknek is adott tippeket. 

 

Sulinyugi program - 2017. november 

Hogyan kezeljék a gyermekek a bennük lakó feszültséget, a stresszt? Erre nyújt választ a Sulinyugi Program. A módszerről Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus beszélt a Délelőtt nézőinek. 

 

Stresszkezelés felsőfokon - 2018. január 

Kortalanul rovatunkban a stressz fajtáiról és annak lehetséges kezeléséről beszélgettünk Szigeti Réka pszichológussal, aki gyakorlati tanácsokkal is segítette nézőinket. 

 

A tanulás pszichológiája - 2018. február  

"Jó pap is holtig tanul" Mikor és hogyan kezdjünk tanulni? Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus volt a Délelőtt vendége. 

 

Munkahelyi stressz - 2018. március 

Mi okozza a munkahelyi stresszt? Hogyan tehetünk ellene? Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus válaszolt kérdéseinkre a BonumTV Délelőtt című magazinműsorában. 

 

Teljesítménykényszer - 2018. május 

A teljesítménykényszerről beszélgettünk a Szülők Iskolája rovatunkban. Hol és mikor "rontják el" a szülők és a pedagógusok? Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus segített kiigazodni a kérdéskörben. 

 

Gyermekkori kiégés - 2018. június 

A gyermekkori kiégésről, okairól és a megoldásáról is beszélgettünk a Délelőttben Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológussal. 

 

A férfiak általában nem akarnak válni, inkább beletörődnek az új helyzetbe - 2017. augusztus  

Miért ég ki Margó, a gyári munkás, családos nő, és miért ég ki Judit, a gyesen lévő kismama? Hozzájuk képest nagyobb eséllyel kerüli el a kiégést a vezető beosztású, munkájában is önmegvalósító nő? Netán automatikusan feladja a karrierálmait, ha a férje is sokat dolgozik? Dr. Bikfalvi Réka kiégésszakértőnek tettük fel a kérdéseinket. 

 

Úgy érzem, szép lassan elmegy mellettem az élet! – Apák a taposómalomból - 2017. július 

Sokat beszélünk arról, hogy a nőknek nem egyszerű összeegyeztetniük a különféle szerepeiket. Arról kevesebb szó esik, hogy sok férfi közben ördögi körbe kerül: rengeteget dolgozik a családja boldogulásáért, ám épp arra nem marad ideje, hogy velük legyen. Önmagáról nem is beszélve. Két férfi mesélt arról, hogyan mondott le szép lassan mindenről, ami korábban a feltöltődést jelentette számára. 

 

Gyermekkori stressz, és egy tréning ami segíthet - 2017. július 

Ma minden negyedik-ötödik gyerek a stressz tüneteit mutatja. Ennél is riasztóbb, hogy az 5-11. évfolyamosok több mint hét százaléka szed valamilyen gyógyszert, hogy tompítsa a fejfájását, hasfájását, álmatlanságát, idegességét (HSBC kutatás). Jó hír, hogy több hazai program is küzd a gyermekkori stressz ellen. Ezek közül az egyik a Lélekkel Alapítvány Sulinyugi elnevezésű programja.