Annyira azért nem súlyos a helyzetem, nem vagyok olyan rosszul, akkor miért menjek pszichológushoz? 

Ahogy orvoshoz sem, pszichológushoz sem csak akkor érdemes elmenni, amikor már „nagy a baj”. Ha nem jó a közérzetünk, rossz kedvünk van, érezzük, hogy valami megvisel minket, még nem szoktuk betegnek nevezni magunkat. Mégis, ha ez már minket vagy a környezetünket zavarja, érdemes lehet tenni valamit. Mindannyiunknak lehetnek nehezebb élethelyzetei családban vagy munkahelyen, amit bár még el tudunk viselünk, mégis szeretnénk azért tenni valamit, hogy könnyebben boldoguljunk. Itt segíthet a pszichológiai tanácsadás. 

Milyen helyzetben érdemes pszichológushoz fordulni? 

  • Feltűnhet, hogy gyakran történik velünk ugyanaz a negatív esemény, "mindig ugyanabba a hibába esünk", és szeretnénk tudni, hogy miért. Az önismeret mélyítése ilyenkor sokat segíthet.  
  • Érezhetjük, hogy életünk valamelyik területén valahogyan “elakadt” valami és ez zavaró, hátráltató, de nem teljesen látjuk át a helyzetet, csak az érzelmeinkben és gondolatainkban köszön vissza újra és újra. Ilyenkor a pszichológiai tanácsadás segíthet, hogy új szemszögből lássunk rá, megértsünk valamit, amit korábban nem, és ezáltal elmozduljunk ebből az elakadásból. 
  • Ha egy bizonyos típusú emberrel nem tudunk kommunikálni, de most muszáj lenne, mert például az új főnök pont ebbe a típusba esik. Egy kommunikációs tanácsadás jó ötletet adhat.  
  • Ha gyakran vannak testi betegségeink, amelyek mögött nincs "elég" orvosi magyarázat, és kíváncsiak vagyunk annak esetleges lelki hátterére, akkor is segíthet egy átbeszélés, egészségügyi-pszichológiai tanácsadás. 

Milyen problémákkal szoktak pszichológushoz fordulni? 

Bármilyen élethelyzettel, amit a személy nehéznek él meg. Legyen ez munkahelyi nehézség, pl. dilemma, hogy munkahelyet váltson-e, munkahelyi konfliktus vagy motiváció hiánya, esetleg magánéleti problémák pl. párkapcsolati vagy pártalálási nehézségek vagy  gyermeknevelési kérdések, akár testi tünetek, pánikroham tünetei, alvási nehézségek stb. 

Miért nem elég, ha egy szerettemmel vagy egy barátommal beszélem át a problémáimat? Miben más, ha pszichológusnak mondom el? 

Sokszor az is elég, ha elmondjuk egy barátnak a bajunkat, ha „kiadjuk magunkból” egy hozzánk közel állónak. Nehéz élethelyzetben viszont érdemes lehet, ha egy külső ember (aki se nem közeli vagy távoli barátunk, se nem rokonunk) is meghallgat minket és ezáltal új szemszögből láthatunk rá a problémára. A pszichológusnak kifejezetten a lelki és szellemi nehézségek a szakterülete, így biztosítani tudja a megfelelő hozzáállást egy pszichés, azaz lelki probléma esetén. 

Mit csinál a pszichológus? Mi a szerepe? 

A pszichológus egy olyan ember, aki nyugalmas, elfogadó helyet, légkört biztosít a kliensnek, elősegítve a kliens változását, elakadásból való elmozdulását, fejlődését. Szakterülete az emberi lélek és célja, hogy megismerje a kliensét és kísérje, segítse őt a problémája átlátásában, elfogadásában és megoldásában. Segíthet kérdésekkel, ajánlatokkal, útmutatással abban, hogy a kliens ezek segítségével megtalálja a saját megoldását. A megoldás, döntés mindig a kliensre tartozik, az ajánlatok, kérdések olyanok, mint egy vers, vagy dal, ami mindenkiben mást ihlethet meg, mindenkiből mást hozhat ki. 

Hogyan hat a pszichológussal folytatott munka? 

A pszichológiai tanácsadás leginkább segítő eleme, az az egy óra, amit a kliens magára szán. Ebben az órában csak róla van szó, és ő is csak magával törődik. Védett környezetben élheti meg azokat az érzelmeket, melyek következményekkel járhatnak a "kinti" életben. A folyamatban olyan új viselkedéses vagy kommunikációs mintákat gyakorolhat, melyeket egy barát nem tudna csak figyelve, kérdezve segíteni.  

A pszichológus személye, figyelme, szemlélete fontos a munka sikerességéhez, de a legfontosabb az az energia, amit a kliens “beletesz”. Azt a figyelmet, amit egy óra alatt ad magának a kliens, már meghálálja a test és a lélek. Azzal, hogy megtanul mélyebben figyelni magára, új szempontokat kipróbál, jobban megismeri magát, hamarabb tudatosodnak benne azok a minták, amelyeket nem szeretne követni, könnyebben kikerüli azokat. 

Mennyi időt vesz igénybe? Milyen rendszeresen érdemes járni? 

Ha tanácsadás céljával jelentkezik be pszichológushoz, általában 1-2 alkalom kell ahhoz, hogy a kapcsolat kialakuljon, hogy egy kép rajzolódjon ki a problémáról. Utána megegyeznek, hogy mire is van szükség, körülbelül vagy pontosan hány alkalmas lesz a tanácsadás. Ez pár alkalomtól akár 40 alkalomig változhat. Ez az elején általában heti rendszerességet jelent, a későbbiekben kéthetente, vagy akár ritkábban közös megegyezés szerint. 

Mi a különbség a pszichológiai tanácsadás és a (pszicho-) terápia között? 

A pszichológiai tanácsadás azoknak tud segíteni, akik általában egészségesek (a magánéletben és a munkahelyen jól működnek), de épp egy nehéz élethelyzeten mennek keresztül (pl. munkahelyváltás, munkanélküliség stb.). A tanácsadás célja, hogy a személy rátaláljon erőforrásaira, amik segíthetik a nehéz helyzettel való megküzdésben. Általában rövidebb folyamat (nálunk 1, 5 vagy 12+ alkalmas).  A terápia célja a személyiség sérüléseinek „korrekciója”, például a rossz korai élmények újraírása felnőttként, ezért személyiség mélyebb szerkezetével foglalkozik, és akár évekig is tarthat. Terápiát csak az arra jogosult személy tarthat (pl. pszichoterapeuta). 

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? 

A pszichiáter egy olyan orvos, aki orvosi tanulmányai után pszichiátriai szakképzésben részesült, hogy a mentális betegségek kezelésében is jártasabbá váljon. Sokan ez után még pszichoterápiás képzés is végeznek, így pszichoterapeutaként is dolgozhatnak. Gyógyszert csak pszichiáter írhat fel, pszichológus nem. A pszichiáterek általában az időben hosszabb és nagyobb mélységű, gyógyszeres terápiát is igénylő páciensekkel foglalkoznak. 

A pszichológusi támogatás viszont nem csak a mentális zavarral élők számára ajánlott. A pszichológus a bölcsésztudományi vagy pedagógiai-pszichológiai karon tanult, diagnosztizálhat és “beszélgetős” kezeléseket alkalmaz. A szakosodásától függően többféle területen dolgozhat: az egészségügyben (pl. kórházakban), az oktatásügy területén (pl. iskolákban), a szociális szférában (pl. családsegítő intézményben) és vállalatoknál is.  

Mit jelent az, hogy valaki „szakpszichológus”? Miben más, mint a „sima” pszichológus?  

A pszichológusi cím megszerzéséhez Magyarországon pszichológia alapszakot (6 félév) majd mesterszakot (4 félév) kell elvégezni, csak ezután válik a személy okleveles pszichológussá.  

A pszichológusok az egyetemi tanulmányaik elvégzése után különböző szakképzéseken vehetnek részt, hogy elmélyítsék szaktudásukat egy bizonyos területen. Többféle képzés létezik: gyermek- és felnőtt klinikai és mentálhigiéniai, neuropszichológiai, egészségfejlesztő stb. Ez 2-4 évet vesz igénybe témától függően. 

Tehát a szakpszichológusok jártasabbak azon a területen, amelyre szakosodtak, mint egy olyan pszichológus, aki nem tanult tovább pszichológusi cím megszerzése után. 

Mit csinál az egészségfejlesztő szakpszichológus? 

Ez az irányvonal az egészséges élet tudományos eredményeit felhasználva gyakorlati segítséget ad a kiegyensúlyozott élethez, a mindennapi problémákkal való megküzdéshez. Egészségfejlesztő szakpszichológus dolgozhat a munkahelyen (pl. egészséges életmód kampányok), iskolákban (pl. egészség-napok), kórházban (pl. testi betegségek lelki vetületének kezelése) stb.