A stressz kezelése olyan képesség, ami fejleszthető. Munkahelyi programjaink fókuszában az áll, hogy a munkavállalókat és a vezetőket megtanítsuk a feszültséget okozó problémák átfogó kezelésére, az önálló megoldások alkalmazására. 

Programjaink fókuszában az áll, hogy megtanítsuk a résztvevőket az öngondoskodásra.

A megelőzést célzó programok a mindennapi feszültség kezelésére szolgálnak. Válság vagy elhúzódó, nagyfokú stressz esetén pedig azonnali beavatkozásokkal reagálunk.

Módszertanunk a coaching pszichológia és az egészségpszichológia eszközeit használja, beépítve több mint tíz év tapasztalatait.

 

Miért érdemes a munkatársak lelki egészségével foglalkozni?

  • A krónikus stressz kiégéshez vezethet, ami érzelmi kimerüléssel, teljesítményromlással és csökkent bevonódással jár. A munkahelyi feszültségek nem megfelelő kezelése magával hozhatja a testi tünetek megjelenését, a betegszabadságok számának növekedését is. Ha az állandó stressz miatt romlik egy munkavállaló teljesítménye, az előbb-utóbb a közvetlen munkatársaira, majd az egész céges munkafolyamatra kihat.
  • Mint sok más esetben, itt is igaz, hogy minden szempontból könnyebb megelőzni, mint kezelni a problémát. Ezért nagyon fontos mind a szervezet, mind a munkavállalók szempontjából a tudatosítás, a szemléletformálás, illetve a kiégés megelőzését, a lelki egészség megerősítését célzó szokások kialakítása. 
  • A sikeres stresszkezelés hozzájárul a lelki egészség megőrzéséhez, így támogatja a motiváció fenntartását, a hatékony munkavégzést és a dolgozó kiegyensúlyozottságát

 

 

 

 

Mindez elkerülhető, ha figyelmet fordítunk a munkahelyen a kiégés megelőzésére.

Problémák mindig vannak, de az általuk keltett feszültség akkor is kezelhető, ha maga a megoldás (még) nem lehetséges. Erre tanítjuk meg a hozzánk fordulókat.

 

A Nyugizóna módszer

Saját fejlesztésű, integratív szemléletű módszerünk új irányvonalat képvisel Magyarországon: a hagyományos pszichológiai módszereket egészségfejlesztő modellekkel és kommunikációs eszközökkel ötvözzük. 

  • Az egyéni és a szervezeti fókuszt vegyítjük: egyénekkel foglalkozunk munkahelyi környezetben, a munkahely igényei alapján. 
  • Minden munkavállalói csoporthoz tudunk szólni. Legyen szó a menedzsmentről, az irodában vagy a termelésben dolgozókról, mindig az adott célcsoport igényeihez és előzetes ismereteihez igazítjuk a tartalmat, közérthető megfogalmazással. 
  • A személyes kapcsolat a módszerünk egyik alapja. Az ügyelet nálunk nem csak egy telefonszámot jelent, hanem valódi arcokat, a céghez dedikált szakembereket, akikhez fordulni lehet. Programcsomagtól függően személyes kiszállásokat is tartalmaz a szolgáltatás, így a munkavállalóknak lehetőségük van rendszeresen találkozni velünk, és kialakul az a bizalom, ami elengedhetetlen a lelki egészségmegőrző programok sikeréhez. 
  • A Nyugizóna szakmai csapata 2010 óta segíti a munkavállalók és magánszemélyek lelki egészségének fejlesztését, és különösen a kiégésben érintett személyek támogatását. Több mint 4700 egyéni és 5500 munkavállalói konzultáció tapasztalatait építjük be a programjainkba. 
  • Díjnyertes modell: Lélekboxutca programunk az EU-OSHA (Európai Munkahelyi Egészség és Biztonsági Ügynökség) által meghirdetett „Egészséges munkahelyek - kezeljük a stresszt” kampány győztes programja lett 2014-ben. 
  • Programjaink angol nyelven is elérhetőek. 
     

Önálló, de egymással kombinálható szolgáltatások  

A Nyugizóna munkahelyi egészségmegőrző program szolgáltatásai igénybe vehetőek egyesével, önálló egységként vagy csomagban, a cég igényei szerint összeállítva.
A szolgáltatásainkat úgy dolgoztuk ki, hogy mindegyik önállóan is megállja a helyét, de minden egyes elem hozzáilleszthető bármelyik másikhoz, szabadon összekapcsolhatóak, ezáltal teljes mértékben a megrendelő cégre szabott megoldásokat kínálnak.

 

 

Lehet, hogy most csak a rendszeresen elvégzendő stresszfelmérés (hivatalos nevén a munkahelyi pszichoszociális kockázatok felmérésére) van napirenden, esetleg egy extra csapatépítésre van szükség, vagy éppen a dolgozók egy körének kell kiemelt figyelmet szentelni a mentális egészségük megerősítése érdekében. Az aktuális igények alapján megrendelhető egyetlen szolgáltatás, de akár egy több elemből álló, hosszabb távra szóló konstrukció is. A csomagban megrendelt szolgáltatásokat kedvezőbb áron tudjuk biztosítani. 

Minden korábbi elemre tudunk építeni egy esetleges következő programban, a hatályos vezetői stratégiai elképzelések mentén. Hosszan tartó együttműködés esetében komplex, sok elemből álló, hatékonyan működtethető, rugalmas rendszert tudunk felépíteni, ami a szervezeti és egyéni szempontokat egyaránt figyelembe veszi.

Akár egy nagyobb lélegzetvételű programmal kezdünk el dolgozni, amihez utólag illesztünk több más kiegészítő elemet, akár a kisebb, egyszerűbb elemekkel indítunk és azokból építünk fel lépésről lépésre egy nagyobb csomagot, az építőkockák mindig összepasszolnak, a szálak mindig összeérnek.