Nyáron sokáig világos van, a napsütés és a jó idő az energiaszintünkre, hangulatunkra is jó hatással van. A szabadságolások miatt sok cégnél a nyári projektek időbeosztása is kevésbé feszes, mint év közben. Ezek mind megkönnyíthetik az új szokások kialakítását, legyen az sport, vagy éppen a munkahelyi feladataink tudatosabb tervezése. A nyaralások, nyári programok miatti hektikusabb időbeosztásba ugyanakkor nagyobb kihívás lehet beilleszteni egy új szokást, mint az év közbeni megszokott rutinban időt levédeni ehhez. 

Mit mond a tudomány? 

Dai és munkatársai kutatásukban annak jártak utána, hogy az év mely napjain és miért magasabb az emberek motivációja arra, hogy elkezdjenek tenni a céljaikért, jelen esetben például azért, hogy új szokásokat vezessenek be. Eredményeik alapján az időbeli mérföldkövek (pl. születésnapok, a szabadság kezdete, egy évszak kezdete, stb.) serkentik a célok eléréséért tett lépéseket. 

Miért? 

Ezek a - valamilyen szempontból - kiemelkedő időpontok segítenek abban, hogy elkülönítsük a múltbeli, a jelenbeli és a jövőbeli énünket. Az emberek a hibáikat, kudarcaikat hajlamosak a múltbeli énjükhöz kötni. Ezzel megerősítik az önbizalmukat, mely támogatja azt is, akivé a jövőben válni szeretnének. A hibák önmagunktól való távolításával és az önbizalom növelésével pedig magabiztosabban tűzünk ki célokat és vágunk is bele a megvalósításukba. 

A fordulat 

A kutatásban a résztvevőknek dátumokat kellett értékelniük az alapján, hogy mennyire jelent számukra új kezdetet az adott hónap és nap. Az a csoport például, akiknek előre jelezték, hogy március 20-a a csillagászati tavasz kezdete, kétszer olyan magas értékeket adott ennek a dátumnak, mint azok, akik úgy tudták, hogy ez egy átlagos márciusi nap. Hasonlóan, akiknek végig kellett gondolniuk, hogy miért lesz számukra jelentőségteljes az új év, magasabb pontszámokat adtak, mint azok, akiknek azt kellett átgondolniuk, hogy miért lesz a soron következő egy átlagos év. Az, hogy mi számított időbeli mérföldkőnek, azon múlott, hogy hogyan gondolkodtak erről a résztvevők. 

Ha tehát új szokást szeretnél kialakítani, nincs olyan, hogy rossz időzítés, a kezdés időpontját viszont fontos tudatosítani. Gondold át, hogy melyik nap lesz az ideális fordulópont számodra. Ehhez a következő kérdések segíthetnek: 

  • Mi miatt fontos Neked az adott nap? Mit jelöl ez ki számodra? 
  • Mit zársz le ezzel a nappal? Mit hagysz magad mögött? 
  • Minek a kezdetét jelenti ez Neked? 

 

Gulyás Réka pszichológus


Forrás: Dai, H., Milkman, K. L., & Riis, J. (2015). Put your imperfections behind you: Temporal landmarks spur goal initiation when they signal new beginnings. Psychological science, 26(12), 1927-1936. 

Fotó: Lindsay Henwood / Unsplash