Olyan szerencsém volt, hogy dr. Csigó Katalin az alapképzésen és a szakképzésen is tanárom volt. Átgondolt, strukturált, mély tartalmakat hozott be az órákra, akár a Rorschach-teszt elemzéséről, akár a családterápiába való gyakorlati bepillantástól volt szó.

Ezért nagy izgalommal kezdtem bele a könyvébe, az Átkelők című regénybe még a nyaralás alatt. A repülőút pénzügyi optimalizálása miatt persze meggondolandó volt egy offline könyv elcipelése, de ezt a luxust ezzel a könyvvel meg akartam adni magamnak. 

És nem bántam meg! A könyv szakemberként is magával ragadó, és azt gondolom, hogy klienseimnek, érdeklődőknek is izgalmas csemege lehet. Ritkán lehet így belelátni egy terapeuta gondolataiba. 

A könyv két párhuzamosan futó szerelmi szálat mutat be, amelyek időben és térben is egymástól külön futnak, de a lényegi történések összekötik őket. Erőteljes, szimbolikus utalásrendszer, erős lírai szöveg, az ismétlések mintha varázserővel bírnának. A szavaknak hatalmuk van! Erről szól Aladin meséje (Szezám tárulj, ugye emlékeztek), és részben erről szól gyakorlatilag minden pszichológiai konzultáció. Csak részben, mert a zsigeri szintnek is erős hatása van – ahogy az ebben a könyvben is megjelenik. Néha a testünk hamarabb reagál, és ezekre a jelekre támaszkodva tudunk tájékozódni.

A megfogalmazások mégis sokszor a legfőbb eszközeink a segítő folyamatban. Azáltal, ahogy újra konstruáljuk, saját magunk számára megfogalmazzuk és kimondhatóvá tesszük az élményeinket, már gyógyulunk is. 

Talán nem csak pszichológusként ilyen izgalmas a betekintés a terapeuta gondolataiba, saját reflexióiba. De így különösen az volt! Az analitikus munkamód persze nagyon távoli attól, ahogyan mi a csapatban dolgozunk, de a reflexió önmagunkra, illetve a minden idegszállal a másik félre való figyelem, a törekvés a leghelyénvalóbb kérdések és visszajelzések megtalálására nagyon szemléletesen lett megragadva!

Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szeret elmélyedni mások valóságában, és ezáltal tanulni saját magáról. Annak, aki szereti a mély elemzéseket, a szavak jelentőséget átgondolva. És annak is, aki szerelmi szenvedélyről és a zsigeri szenvedésről, a traumából való gyógyulásról olvasna.  

Ha olvasnál egy beszélgetést a könyv szerzőjével, ezt a cikket ajánlom.

 

Szigeti Réka