A bizonyítási kényszer, a túlvállalás, és saját igényeinek lebecsülése egyszerre jelentik a kezdeti probléma tüneteit és a későbbi következmények kiváltó okait is.

Testi tünetek szintjén a felfokozott életvitel, szorongás sokszor jelentkezik alvási problémák képében, de ezen kívül jellemző lehet az irritáltság, fejfájás, gyomorfájás, emésztési zavarok, szapora légzés (hiperventilláció), szúró fájdalmak, és ehhez hasonló testi jelzések, illetve különböző súlyos testi betegségek kialakulása vagy fellángolása.
Érzelmi szinten is megjelenhet a szorongás, zaklatottság egyre inkább átható érzése; a fásultság érzéséhez elkeseredettség, reménytelenség vegyülhet, vagy súlyosabb estekben akár depressziós állapot.
Viselkedéses szinten a személy egész napi időbeosztását, egész napi programját a munka köré szervezi, abban szinte csak az dominál; visszahúzódóvá válhat, fásultan, cinikusan viselkedhet és stressz, szorongás látszólagos oldására káros szokásokat vehet fel (például: dohányzás, alkoholfogyasztás, szélsőséges evési szokások, stb.)