Ízelítő: próbáld ki!

Ha szeretnéd megtapasztalni, hogy milyen egy rövid időre megállni és kiszakadni a mindennapokból, hallgasd meg ezt a rövid, instrukciókkal ellátott hanganyagot!

Mi a mindfulness módszer lényege?

A mindfulness fordítása tudatos jelenlét, éber jelenlét. Egy képesség arra, hogy a figyelmünket a jelen pillanatra irányítva valós időben tudatába kerüljünk annak, amit mondunk, érzünk és teszünk, anélkül, hogy az érzelmeink és a szokásaink túlzottan eluralkodnának rajtunk. A tudatos jelenlét gyakorlással elsajátítható. Központi eleme a figyelem tréningezése.

Formális gyakorlási módja a meditáció, informális gyakorlása a hétköznapi életünk.

A formális gyakorlás során meghatározott időt szentelünk a meditációnak. A meditációt az elme konditermének nevezik, ahol a „figyelem-izmainkat” edzük. A meditációban a figyelem központja valamilyen „tárgy” (pl. légzés, test), és amikor észrevesszük, hogy a figyelmünk valahol máshol jár, akkor visszatereljük a meditáció tárgyához. Ez a tréning segít abban, hogy megtanuljuk tudatosan arra irányítani a figyelmünket, amire szeretnénk, és akár hosszabb ideig is ott tudjuk tartani, a zavaró körülményeket pedig ki tudjuk zárni, ha koncentrálunk.

Az informális gyakorlás is hasonlóan történik. Kiválasztunk egy hétköznapi tevékenységet (pl. reggeli kávé, tea elfogyasztása, fogmosás, zuhanyzás), és megfigyeljük, milyen az összes érzékszervünkkel jelen lenni a tevékenység közben. Amikor észrevesszük, hogy gondolatban már máshol járunk, visszatereljük a figyelmünket a választott tevékenységhez.

A gyakorlás segít abban, hogy a figyelmünket tudatosan visszairányítsuk arra, amire koncentrálni szeretnénk, elkerülve, hogy az elménk össze-vissza csapongjon.

Hogyan használható a mindfulness a stresszkezelésben?

A stresszt nagyon gyakran az okozza az életünkben, hogy túl sokat agyalunk. Töprengünk a múlt eseményein és katasztrófaforgatókönyveket gyártunk a jövővel kapcsolatban. A figyelmünk ilyenkor szétszóródik, és egy álomszerű állapotba kerülünk. Ebben az állapotban szokásainknak hála tudunk működni, azonban gyakran az impulzivitás jellemzi beszédünket és cselekedeteinket, ami megágyaz a későbbi rágódásnak és aggodalmaskodásnak.

Az evolúció során az elménk úgy fejlődött, hogy folyamatosan figyeli a lehetséges veszélyeket, emiatt gondolataink nagy része az ítélkezéssel és az aggodalmaskodással kapcsolatos. Akár egy teljesen kellemes napunk is lehetne, de egy előző napi családi vita vagy egy közelgő projektleadás miatt az elménket elárasztják a negatív, rágódó, aggodalmaskodó gondolatok, és emiatt feszültséget, frusztrációt, szorongást, stresszt élünk meg a jelen pillanatban. A figyelmünk szétesik, az érzelmeink csaponganak és a teljesítményünk romlani kezd.

A tudatos jelenlét lehetőséget teremt arra, hogy ne agyaljunk és töprengjünk annyit a múlt és a jövő eseményei miatt. Segít abban, hogy megtanuljuk valós időben felismerni, ha a gondolkodásunk elindul valamilyen negatív irányba, és tudatosan visszahozzuk a figyelmünket az „ártalmas” helyekről, ahelyett, hogy elindulnánk egy negatív spirálon lefelé.

Mindfulness meditációra Adamcsek Aliz munkatársunknál tudsz bejelentkezni.

 

Photo by Mockup Graphics on Unsplash

 

Letölthető dokumentumok: