Egy másik országban élve, érezheted magad még inkább egyedül a szülői létben is. A más fajta kulturális szabályok, más fajta nevelési elvek és akár a nyelvi nehézségek még inkább nehezíthetik a gyerknevelés, szülői szerepek megélését.

Ezeken túl pedig természetesen ott vannak a mindenkit érintő nehézségek. Szülőként sokszor érezhetjük annak a terhét, hogy egy másik ember sorsa múlik a döntéseinken, azon, ahogy mi a saját életünket éljük. Aggódunk, és izgulunk, hogy jól csináljuk-e, hogy rendben van-e a gyerekünk, töprengünk, hogyan segíthetnénk rajta a leginkább.  

Több olyan nehéz időszak, krízis is lehet a gyerekünk életében, amikor jól jöhet egy külső szakemberi támogatás abban, hogy hogyan segítsük őt át ezen a legkönnyebben.

Ha szülőként nyugtalanít valami a gyermekeddel kapcsolatban, akkor érdemes lehet konzultálnod egy szakemberrel, hogy megtaláld azt az irányt, ami segíthet nektek. Gyakorlati tippeket és működő megoldásokat találhatunk közösen, illetve, ha szükség van rá, akkor megegyezhetünk egy konzultációs folyamatban gyermeked számára is, amennyiben ő is beszél angolul.  

Miben tudunk segíteni?  

Sok szülő a következő ilyen, vagy ehhez hasonló kérdésekkel szokott szakembereinkhez fordulni: 

 • "Hogyan segítsem a gyermekem ebben a számunkra kissé idegen országban?"
 • "Hogyan ne aggódjam túl a szülőséget?"
 • "Rendben van, normális, amit a gyerekemen tapasztalok? "
 • "Hogy tudok segíteni a gyerekemnek, hogy beilleszkedjen és jól érezze magát az iskolában?"
 • "Kiabálás helyett milyen eszközökkel neveljem a gyerekem?"
 • "Hogy segítsem a félős, stresszes,vagy épp eleven gyerekemet a mindennapokban?"
 • "Hogyan segítsem gyerekemet a nagyobb megmérettetésekre (pl. felvételi, érettségi) készülve?

Sokszor röpködnek a szülőknek szóló könyvek üzenetei a fejünkben az alvási rend kialakítása, szeparációs szorongások kezelése, iskolai stressz, teljesítés és kamaszkori viharok kezelése kapcsán, amikben nehéz lehet kiigazodni. A szülőkonzultációk során abban kaphatsz segítséget, hogyan találj rá nyugodtan a saját megoldásaidra a saját gyereked kapcsán. Hiszen, ahogy mondani szokták, lehet gyereket könyvből nevelni, de akkor minden gyerekhez egy saját könyv kell.  

Hogyan is zajlik a szülőkonzultáció? 

Az angol nyelvű konzultációk során - akár csak a magyar nyelvűeknél - először a munkakapcsolatot hozzuk létre, és az első alkalmakkor megszokjuk egymás beszédét, kiejtését is. 

A szülőkonzultációk egy olyan alkalommal kezdődnek, amikor megismerjük egymást, közösen nézünk rá a problémára és döntjük el, hogy miben, hogyan tudnánk együttműködni. A szülőkonzultációk megbeszélés alapján 5-10-12 alkalmasak.  

Hogyan zajlik a gyerekkonzultáció?

Közös megbeszélés alapján van arra lehetőség, hogy a konzultációkba bevonjuk a gyereket, fiatalt is,akár külön konzultálva vele, akár közös szülő-gyerek konzultációk segítségével, amennyiben a gyermeked is beszél angolul. 

Kiskorúak esetében a szülőkonzultáció mindig megelőzi a gyermekekkel való beszélgetést. A konzultációs folyamat során a szülő kap visszajelzést a gyermekével folytatott munkáról. A szülővel való közös munka gyakoriságát és szorosságát mindig közösen egyeztetjük, a körülmények és a gyerek életkora alapján mérlegeljük.

Amennyiben gyerekkonzultáció is van, a gyereknek és a szülőknek is van egy saját, védett intim terük, és megoszthatnak a konzultáción olyan tartalmakat, amelyeket nem akarnak megosztani a másik féllel/felekkel. Előrodfulhat olyan helyzet is, amikor vagy hasznos (mert segítené a további szülő-gyerek együttműködést), vagy nélkülözhetetlen ezeket a nehezebb dolgokat is megbeszélni egymással. Ilyenkor ezek kezelését közösen beszéljük meg és döntjük el. 

Mit érdemes tudnod a konzultációkról? 

 • A konzultációs alkalmak történhetnek online (videochat vagy hanghívás), vagy személyes módon rendelőnkben, vagy akár a munkahelyeden.
 • Egy alkalom 50 perces.
 • Az alkalmakra sor kerülhet heti rendszerességgel (ezt ajánljuk a hatékony közös munka érdekében), de akár ritkábban (pl. kéthetente) is, megegyezés szerint.
 • Munkánkat a Pszichológus Etikai Kódex alapján végezzük, amely klienseink és szakembereink védelmét is biztosítja, például többek között titoktartásra kötelez minket. 
 • Árainkról itt olvashatsz. 
 • A konzultációval kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre a GYIK-ben válaszolunk.