Ha szülőként nyugtalanít valami a gyermekeddel kapcsolatban, akkor első lépésként érdemes konzultálnod egy szakemberrel, aki segít áttekinteni a helyzetet. Gyakorlati tippeket és működő megoldásokat találhattok közösen. Ha szükség van rá, akkor megegyezhettek egy konzultációs folyamatban gyermeked számára is.  

Mi miatt aggódhatsz szülőként?  

Szülőként sokszor érezhetjük annak a terhét, hogy egy másik ember sorsa múlik a döntéseinken, azon, ahogyan mi a saját életünket éljük. Aggódunk és izgulunk, hogy jól csináljuk-e, miközben segíteni szeretnénk a gyerekünknek.
Több olyan nehéz időszak, szorongást okozó hétköznapi helyzet, de akár krízis is lehet a gyerekünk életében, amikor jól jön egy külső szakember támogatása abban, hogy a lehető legkönnyebben átsegítsük őt ezen. 

Miben tudunk segíteni?  

Sok szülő ezekhez hasonló kérdésekkel szokott szakembereinkhez fordulni: 

  • Hogyan ne aggódjam túl a szülőséget?
  • Normális, amit a gyerekemnél tapasztalok?
  • Hogyan tudok segíteni a gyerekemnek, hogy beilleszkedjen és jól érezze magát az iskolában?
  • Kiabálás helyett milyen eszközökkel neveljem a gyerekem?
  • Hogyan segítsem a félős, stresszes vagy éppen túl eleven gyerekemet a mindennapokban?
  • Hogyan segítsem a gyerekemet a nagyobb megmérettetésekre (pl. felvételi, érettségi) készülve?

A szülőknek szóló könyvek rengeteg tanáccsal látnak el például az alvási rend kialakítása, a szeparációs szorongások kezelése, az iskolai stressz és teljesítés vagy a kamaszkori viharok kezelése kapcsán. Néha túl sok is a tanács, és nehéz közöttük kiigazodni. 
A szülőkonzultációk során abban nyújtunk segítséget, hogyan találj rá nyugodtan a saját megoldásaidra a saját gyereked kapcsán. Hiszen, ahogy mondani szokták, lehet gyereket könyvből nevelni, de akkor minden gyerekhez egy saját könyv kell.  

Hogyan zajlik a szülőkonzultáció? 

Az első alkalommal megismerjük egymást, közösen nézünk rá a problémára és eldöntjük, miben és hogyan tudunk együttműködni. A szülőkonzultációk megbeszélés alapján 5-10-12 alkalmasak.  

Hogyan zajlik a gyerek- és kamaszkonzultáció?

Közös megbeszélés alapján van arra lehetőség, hogy a konzultációkba bevonjuk a gyereket vagy a fiatalt is, akár külön konzultálva vele, akár közös szülő-gyerek konzultációkon. 
Kiskorúak esetében a szülőkonzultáció mindig megelőzi a gyerekekkel való beszélgetést. A konzultációs folyamat során a szülő visszajelzést kap a gyermekével folytatott munkáról. A szülővel való közös munka gyakoriságát és szorosságát mindig közösen egyeztetjük, a körülmények és a gyerek életkora alapján mérlegeljük.
Gyerekkonzultáció esetén a gyereknek és a szülőknek is van egy saját, védett intim terük, és megoszthatnak a konzultáción olyan tartalmakat, amelyeket nem akarnak megosztani a másik féllel. Előfordulhat olyan helyzet is, amikor hasznos vagy nélkülözhetetlen ezeket a nehezebb dolgokat is megbeszélni egymással. Ilyenkor ezek kezelését közösen beszéljük meg és döntjük el.