Ha szülőként nyugtalanít valami a gyermekeddel kapcsolatban, akkor érdemes lehet konzultálnod egy szakemberrel, hogy  megtaláld azt az irányt, ami segíthet nektek. Gyakorlati tippeket és működő megoldásokat találhattok közösen, illetve, ha szükség van rá, akkor megegyezhettek egy konzultációs folyamatban gyermeked számára is.  

Mi miatt aggódhatsz szülőként?  

Szülőként sokszor érezhetjük annak a terhét, hogy egy másik ember sorsa múlik a döntéseinken, azon, ahogy mi a saját életünket éljük. Aggódunk, és izgulunk, hogy jól csináljuk-e, hogy rendben van-e a gyerekünk, töprengünk, hogyan segíthetnénk rajta a leginkább.  

Több olyan nehéz időszak, krízis is lehet a gyerekünk életében, amikor jól jöhet egy külső szakemberi támogatás abban, hogy hogyan segítsük őt át ezen a legkönnyebben.

Miben tudunk segíteni?  

Sok szülő a következő ilyen, vagy ehhez hasonló kérdésekkel szokott szakembereinkhez fordulni: 

  • "Hogyan ne aggódjam túl a szülőséget?"
  • "Rendben van, normális, amit a gyerekemen tapasztalok? "
  • "Hogy tudok segíteni a gyerekemnek, hogy beilleszkedjen és jól érezze magát az iskolában?"
  • "Kiabálás helyett milyen eszközökkel neveljem a gyerekem?"
  • "Hogy segítsem a félős, stresszes,vagy épp eleven gyerekemet a mindennapokban?"
  • "Hogyan segítsem gyerekemet a nagyobb megmérettetésekre (pl. felvételi, érettségi) készülve?

Sokszor röpködnek a szülőknek szóló könyvek üzenetei a fejünkben az alvási rend kialakítása, szeparációs szorongások kezelése, iskolai stressz és teljesítés és kamaszkori viharok kezelése kapcsán, amikben nehéz lehet kiigazodni.  A szülőkonzultációk során abban kaphatsz segítséget, hogyan találj rá nyugodtan a saját megoldásaidra a saját gyereked kapcsán. Hiszen, ahogy mondani szokták, lehet gyereket könyvből nevelni, de akkor minden gyerekhez egy saját könyv kell.  

Hogyan is zajlik a szülőkonzultáció? 

A szülőkonzultációk egy olyan alkalommal kezdődnek, amikor megismerjük egymást, közösen nézünk rá a problémára és döntjük el, hogy miben, hogyan tudnánk együttműködni. A szülőkonzultációk megbeszélés alapján 5-10-12 alkalmasak.  

Hogyan zajlik a gyerek- és kamaszkonzultáció?

Közös megbeszélés alapján van arra lehetőség, hogy a konzultációkba bevonjuk a gyereket, fiatalt is,akár külön konzultálva vele, akár közös szülő-gyerek/kamasz konzultációk segítségével. 

Kiskorúak esetében a szülőkonzultáció mindig megelőzi a gyermekekkel való beszélgetést. A konzultációs folyamat során a szülő kap visszajelzést a gyermekével folytatott munkáról. A szülővel való közös munka gyakoriságát és szorosságát mindig közösen egyeztetjük, a körülmények és a gyerek életkora alapján mérlegeljük.

Amennyiben gyerekkonzultáció is van, a gyereknek és a szülőknek is van egy saját, védett intim terük, és megoszthatnak a konzultáción olyan tartalmakat, amelyeket nem akarnak megosztani a másik féllel/felekkel. Előrodfulhat olyan helyzet is, amikor vagy hasznos (mert segítené a további szülő-gyerek együttműködést), vagy nélkülözhetetlen ezeket a nehezebb dolgokat is megbeszélni egymással. Ilyenkor ezek kezelését közösen beszéljük meg és döntjük el.