A Nyugikommandó egy olyan komplex munkahelyi program, amelyben megismertetjük kollégáit a stresszkezelés alapjaival, azokkal a módszerekkel, amelyeket az iskolai Sulinyugi foglalkozásainkon is használunk.  A stresszkezelő módszereket egyedi szervezésben, 12 állomáson végighaladva mutatjuk be a dolgozóknak. Ez a forma lehetővé teszi, hogy a munkahelyen minél gyakorlatiasabban, minél több ember ismerkedjen meg velük a munkanapok során akkor, amikor éppen belefér

Mikor javasoljuk ezt a szolgáltatást? 

 1. Olyan helyzetekben ajánljuk, amikor kevés idő van dedikált időszakot biztosítani egy programra 
  • Amikor egy cég életében különösen sűrű, stresszes időszak adódik, gyakori dilemma, hogy – éppen a túlfeszítettség miatt – hogyan lehet időt szakítani a feszültség kezelésére, amire éppen akkor nagy szükség lenne. Ilyenkor jó lenne, ha olyan program támogatná a munkahelyet, ami bármikor igénybevehető, a munkatársak egyéni időbeosztása szerint.  
 2. Ha csak rövid idő áll rendelkezésre arra, hogy felvezessünk egy programot, kimutatva azt, hogy szándékunk van a témával foglalkozni, fontosnak tartjuk azt. 
  • A Nyugikommandó elindításához elég 25 perc (például ebédszünetben): bemutatjuk a programot és elmagyarázzuk a folyamatot, az egyes állomásokat. Ezt követően egy héten át a dolgozók akkor és azt a részét használják, amelyik nekik szimpatikus és időben belefér. Szakembereink a helyszínen a felvezető előadást megtartva minden fontos információt elmondanak az állomások használatáról. Utána a belső szervező kollégát látják el információkkal a hét folyamán, távolról segítséget nyújtva a program szervezéséhez, sikeres belső kommunikálásához. 

Hogyan zajlik a Nyugikommandó program? 

A munkahelyi egészségmegőrző akció egy olyan kitelepült 12 állomást tartalmaz, amin végighaladva a stresszkezeléshez és a feszültség oldásához kapnak tippeket és kipróbálhatnak néhány hatékony gyakorlatot is, amit a mindennapokban könnyen tudnak alkalmazni. 

A résztvevők a 12 állomásból álló „pályán” mehetnek végig, az egyes állomások az épület különböző pontjain helyezkednek el (pl. irodák, lépcsőház, étkező, stb. – a helyszín adottságaitól függően). Az egyes állomások egyenként is meglátogathatók, nem egymásra épülő információkat tartalmaznak. 

Az első állomásokon megtanulják felismerni a stressz tüneteit, tudatosítják ezeket. A második bázison a feszültség kezelésére összpontosítunk. A harmadik részben az indulatokkal foglalkozunk, melyeket a nagyfokú feszültség generálhat, és amelyeket kezelni kell, hogy ne befolyásolják a későbbi állapotukat. Végül a negyedik bázison feltölthetik magukat pozitív energiával

A részvételhez okostelefonra és fülhallgatóra van szükség. A munkatársak önállóan járják végig az állomásokat, ahol plakátok tartalmazzák a szükséges instrukciókat: kérdőívek, rövid feladatok, mozgást igénylő gyakorlatok, QR kóddal beolvasható tartalmak várják őket.  

Ezeknek az állomásoknak a használatát a felvezető előadáson szakembereik elmondják, bemutatják. A program nagy előnye, hogy egy hét alatt rengeteg hasznos tippet és bevált technikát lehet megismerni, kipróbálni és meghonosodik a munkahelyen a stresszkezelésről való hatékony beszélgetés. A Nyugivilág így kezdődhet el, gyakorlással fenntartható lehet. 

Miért ajánljuk a Nyugikommandót? 

 • Intenzív, de könnyed formában számos hatékony stresszoldó technikát lehet elsajátítani rövid idő alatt. 
 • A program felépítése, az, hogy ki kell mozdulni, végig kell járni a helyszíneket, önmagában is erősíti azt az élményt, hogy ki lehet szakadni a mókuskerékből. Ugyanakkor nem vesz el túl sok időt, nem igényel komoly szervezési munkálatokat és külső helyszínre való utazást. 
 • A résztvevők önállóan járják végig az állomásokat, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít. Online és offline elemek kombinációja teszi izgalmassá az akciót. 
 • A program egyaránt szól minden korosztálynak és minden munkakörben dolgozó munkatársnak. Egyszerre akár 50-60 fő is részt vehet az összes állomáson. Megszervezhető egy adott szervezeti egység számára, de akár az összes munkatárs is bevonható.  
 • Céges kihíváshoz is lehet kapcsolni az akciót, vagy egy nagyobb program, például egy céges egészségnap részeként is jól működik.   
 • Az akció időtartama kiterjeszthető, és a munkatársak saját ritmusukban, a nekik megfelelő időzítéssel tudják az állomásokat végigjárni.  
 • A nyugitippek közös tudáskincsként bekerülnek a szervezet életébe. 
 • A megszerzett tudást a résztvevők hazavihetik, és a stresszkezelő technikákat megtaníthatják családtagjaiknak, gyerekeiknek. 

Mit ad ez a program a dolgozóknak? 

12 állomás meglátogatásával: 

 1. Beszélgetést ösztönöz a kollégák között a stresszkezelésről  
 2. A résztvevők konkrét nyugitechnikákat ismerhetnek meg 
 3. Megtanulják tudatosítani, hogy milyen feszültséglevezető módszereket tudnak használni indulatos helyzetekben   
 4. Emlékeztetőket kapnak a feltöltődés fontosságára, tippeket a munkahelyi megvalósításhoz 

+ Amennyiben a program Sulinyugi standdal is kiegészül, úgy a gyerekstresszkezeléssel kapcsolatos kérdéseit is felteheti kollégáinknak. 

Tegyél magadért és ezzel tegyél másokért! 

A Nyugikommandó programot jótékony céllal hoztuk létre. Az akció során a munkavállalók ötleteket kapnak a stresszkezelésre, és arra is kitérünk, hogy szülőként hogyan tudják ezeket a technikákat továbbadni a gyerekeik számára. 

A programból származó bevételt a Sulinyugi programra fordítjuk: önkénteseket képzünk, akiknek a segítségével még több iskolába eljuthatnak a gyerekek és kamaszok számára kidolgozott, évek óta nagy sikerrel zajló stresszkezelő foglalkozásaink.  

Terjedjen a nyugalom 

Mindenki képes a saját feszültségét kezelni, még akkor is, ha a kiváltó okokat nem tudja megszüntetni. Ehhez kínál gyors segítséget ez a munkahelyi egészségmegőrző akció.