Kik a kulcsemberek? 

Egy szervezet életében kiemelt szerepet játszanak a vezetők, menedzserek, akik csapatokat vagy projekteket irányítanak. Az, hogy ők hogyan végzik a munkájukat, és mennyire vannak rendben saját magukkal, a velük dolgozó többi munkatársra is hatással van. Mellettük olyan munkavállalók is lehetnek kulcsemberek, akik munkakörüknek, speciális szaktudásuknak vagy éppen személyiségüknek, motiváltságuknak köszönhetően töltenek be meghatározó szerepet. 

Kik a kulcsemberek egy munkahelyen és mi a szerepük az egészségmegőrző programokban?

Nézd meg az alábbi videóban!

 

Milyen helyzetben ajánljuk a programot? 

A kulcsemberek éppen különleges helyzetüknél fogva gyakran erősebb stressznek vannak kitéve, és nagyobb lehet náluk a kiégés veszélye. Emiatt érdemes külön odafigyelni rájuk és támogatni őket abban, hogy megőrizzék a mentális egészségüket és elkerüljék a kiégést, vagy ha már elindultak a kiégés felé vezető úton, akkor újra a kezükbe tudják venni a kontrollt.  

Mindenképpen érdemes beavatkozni, ha a kulcsszerepet betöltő vezető vagy munkatárs 

  • betegsége, testi tünetei miatt nem tud koncentrálni a feladataira, 
  • magánéleti problémája elvonja a figyelmét a munkáról, 
  • nehéz döntéshelyzetbe került, vezetői dilemmái vannak, 
  • gyakran fáradt, kimerült, 
  • indulatossá vált, nehezen jön ki a kollégáival, vezetőivel, sok konfliktusa van, 
  • gyakrabban téved, nehezére esik koncentrálni, baleset érte. 

A sikeres stresszkezelés hozzájárul a lelki egészség megerősítéséhez, így támogatja a motiváció fenntartását, a kiegyensúlyozottságot és a hatékony munkavégzést.  

 

Mit nyújtunk a kulcsembergondozás keretében? 

Ez a szolgáltatás egy fő számára rendelhető. A résztvevőt online egyéni konzultációs folyamaton keresztül támogatjuk, segítő vagy fejlesztő fókusszal, a résztvevő céljának megfelelően.  

A kulcsembergondozás alapvetően egyéni segítő konzultációk formájában valósul meg. Az 5 vagy 12 alkalomból álló folyamat során az a célunk, hogy a részt vevő munkatárs új nézőpontból, indulatmentesen tudjon ránézni a helyzetre, illetve megtanuljon tenni önmagáért, kiégésmgelőző szokásokkal.  

  • Tudatosítjuk a problémákat és a megoldási lehetőségeket. 
  • Konkrét ismereteket és tudást adunk át. 
  • Segítünk abban is, hogy a szemléletváltástól eljusson a fenntartható viselkedésbeli változásokig. 

Felmérjük, hogy a munkatárs milyen mértékben érintett a kiégésben. Ezután, ha arra van szükség, a kiégés tüneteinek gyors kezelésére koncentrálunk: stresszkezeléssel, energiamenedzsmenttel vagy éppen a teljesítményromlás megállításával, visszafordításával kapcsolatos témákon dolgozunk.  

A tüneti kezelésen túl a kiváltó okokkal is foglalkozunk. Az adott helyzethez igazítva alakítjuk a konzultációk témáját. Van, akinek a kiégésmegelőző szokások kialakításához kell segítség, másoknak a konfliktuskezelés vagy a tudatos tervezés és a reális felelősségvállalás, illetve a határkezelés és az énképviselet lesz fontos. Az is előfordulhat, hogy a tünetek mögött egészen más okok húzódnak meg, ilyenkor ezekkel foglalkozunk. 

 

Gyakori témák például: a hatékony vezetői szerep útjában álló érzelmi gátak oldása • hatékony időmenedzsment terv összeállítása • feltöltődési technikák gyakorlása • konkrét munkakapcsolaton belüli konfliktuskezelés 

 

A segítő konzultációk sorozatába beilleszthető egy 2 órás, 1 alkalmas esszencia fejlesztő konzultáció. Ez általában akkor fordul elő, ha egy konkrét téma kapcsán az ismeretek összefoglalására, illetve testreszabott példákon keresztül a tanultak begyakorlására van szükség. 

 

 

 

Miért ajánljuk a Nyugizóna kulcsembergondozó programját? 

Rövid idő alatt hosszú távú megoldásokat lehet elérni a konzultációk segítségével. A segítő folyamat a munkahelyen és a magánéletben egyaránt érzékelhető és mérhető eredményhez vezet.