Milyen helyzetben javasoljuk a kiégésmegelőző tréningeket? 

A kiégésben érintett munkavállaló teljesítménye romlik, mentális és fizikai egészsége veszélyben van. Az állandósuló konfliktusok, a kimerültség, a hibázások, később a gyakori betegségek és hiányzások az egész csapatra negatív hatással vannak.

Előfordul az is, hogy a csapat tagjai mind hasonlóan erős, elhúzódó stressznek vannak kitéve egy kiemelt feladat, a rossz mintázatokkal kialakult munkamorál vagy más körülmények miatt.

Ilyenkor szükség lehet arra, hogy a cég az egész érintett csapat számára biztosítson egy rájuk szabott, speciális kiégésmegelőző programot. Ezt a tréninget elvonultan, akár a munka helyszínétől távol javasoljuk megvalósítani.  

 

Mit nyújt ez a szolgáltatás? 

A kiégésmegelőző tréning egy adott team együtt dolgozó, egymást ismerő tagjainak szól, zárt csoportban valósul meg. 
Időtartama egytől négy napig terjedhet, a körülményektől és a feldolgozandó témáktól függően. A tréning megtartható egyben, egymást követő napokon vagy pedig időben széthúzva, például havonta vagy negyedévente 1-1 tréningnap beiktatásával.

A fókusznapok programját az alábbi témákból, a csoportra alakítva, testreszabottan állítjuk össze.

 

Témák és időzítés:

  • Nyugalom nap: alap stresszkezelés módszertanok és gyakorlatok, nyugi tippek gyakorlása, feltöltődési és légzéstechnikák, minőségi idő, stresszelési típusok azonosítása, energia audit, lemerítő és feltöltő egyedi szükségletek azonosítása, alvászavarok
  • Kommunikáció nap: a kiégésmegelőző kommunikáció technikáinak gyakorlása: határkezelés, nemet mondás, asszertív kérés, én-üzenetek; különböző kommunikációs típusok azonosítása, asszertív jogok képviselete, énképviselet
  • Együttműködés nap: résztvevők közös pontjainak azonosítása, egységélmény erősítése, együttműködési nehézségek és konfliktuskezelés közötti különbség azonosítása, viselkedési normák kezelése a munkahelyen, konfliktuskezelési útvonalak a munkahelyen, reagálási típusokkal való együttműködés
  • Kiégésmegelőző szokások nap: saját kezelési irányok feltérképezése, kiégésmegelőző szokások azonosítása, szokásváltoztatás lelki hátterének azonosítása, változtatási lehetőségek meghatározása, saját fejlesztési terv kialakítása, a sikeres szokásváltoztatás érdekében további lépések azonosítása

A tréning akkor a leghatékonyabb, ha nem csak egy-egy témára fókuszálunk, hanem a kiégést előidéző összes tényezővel foglalkozunk.

 

Hatékony csoportos intervenció 

A csoportos tréning forma lehetővé teszi, hogy a résztvevők mély saját élményt éljenek meg, aktívan részt vegyenek a gyakorlatokban és interakcióba lépjenek egymással. Mindez a csapatdinamikára is hat, és a csoport szempontjából így érhető el a legjelentősebb hatás.